Şeker hastalığı ayak yaraları, Şeker hastalarının çok büyük bir bütünün de ayak tabanlarında yaralar açılır. Çoğu zaman ayakta olan kişilerin yaraları enfeksiyon olması durumunda yada olmaması için hastanede yatırılır. Bu hastalık kötü olmakla birlikte daha kötüsü de bacak kesilmelerine sebep olabiliyor. Böyle ayak yaraların da hızlı tedavi yapılması çok önemlidir.
Kimlerde ayak yarası gelişir?
Şeker hastası olan çoğu kişide ayaklarında yara oluşabiliyor. Özellikle yaşlı erkeklerde ve kadınlarda olmaktadır. Şeker hastalıklarına bağlı olan göz, böbrek, kalp hastalığı olan ve insülin kullanan çoğu kişide ayaklarında yara olma riski daha yüksektir. Bunlara destek veren sigara ve alkol ayakta yara oluşmasında büyük katkı da bulunur.
Şeker hastalığı ayak yaraları nasıl oluşur?
Ayak yarası hastalarda bir çok faktörün bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu faktörlerden en önemlileri ise dolaşımın bozulması, ayakta şekil bozuklukları, tekrar tekrar olan tahrişler, ayakta duyunun azalması, yaralanmalar ve şeker hastalığının çok uzun bir zamandır olmasıdır. Hataların içindeki sinirlerin yüksek kan şekerinden zarar görmesi gibi durumlarda nöropati gelişir ve ayakta olan dokunma hissi ortadan kalkar. Bu olay ise hastaların bir çoğunda ağrı yapmadığı için olayın farkına varamazlar. Hastalar ayakları yandığında, bir yere vurduğunda, ayakkabı vurduğunda, bir şey battığında oluşan yarayı ve hiç hissetmezler. Bu şekillerde veya kendiliğinde de yara oluşmaktadır. Kötü yanı ise oluşan yaralar normal bir yara gibi kendiliğinden iyileşme göstermez ve tam tersi ilerler. Eğer yara iltihaplanırsa bu yaranın düzelmesi için daha da kötü olabilir. Bu hastaların yaşlı olduğundan ve bakıma muhtaç kişiler olduğundan ayaklarında oluşan yaraların fark edilmesini daha çok zora sokmaktadır. Çoğu kişi böyle ayak yaralarında oldukça sorunlu bir hal aldıktan doktora başvururlar.
Şeker hastalığı ayak yaraları nasıl tedavi edilir?
Şeker hastalarının ayakta yara oluştuğunda ilk hedef iyileşmenin kısa bir sürede sağlanmasıdır. İyileşme süresini ne kadar kısa tutarsak yaranın enfeksiyona dönüşme riskini daha aza indirmiş oluruz. Bu tedavinin yapılması için bazı faktörler vardır. Bunlar :
- Ölü dokuların tamamen temizlenmesi
- Çok iyi bir şekilde pansuman ve bakım yapılması
- Yara olan bölgeden baskı ve ağırlığın kaldırılması gereklidir
- Enfeksiyonun olduğunca engellenmesi gerek
- Kan şekerinin sık sık düzenlenmesi
Çoğu yara enfeksiyon değildir. Ama enfeksiyon olup olmadığını öğrenmemiz için çok dikkatli bir muayene olmamız ve tahliller ile enfeksiyon olup olmadığına bakılması gerekiyor. Eğer enfeksiyon olduğu ortaya çıkmış ise antibiyotik ile hızlı bir şekilde tedavisine başlanmalıdır. Yarayı oluşan enfeksiyonlardan korumak için yapılması gereken şeyler şunlardır :
- Çıplak ayakla kesinlikle yürünmemesi gerekiyor
- Kan şekerinin sürekli kontrol altında olması gerekli
- Yara sürekli temizlenmesi gerekmektedir
- Yara sık sık pansuman yapılmalı ve temiz tutulmalıdır
Yaranın hızlı bir şekilde iyi olması için yara ve bölgesine olan ağırlığı ve baskıyı ortadan kaldırmamız gerekiyor. Örneğin yürürken yara yere temas edecek şekilde yürünmemeli veya yara olan bölge için özel ayakkabılar giyinmelidir. Yatarken yara topukta ise yere temas edeceği bölgeye uygun bir malzeme bularak temas etmesini engellememiz gereklidir. Yara bakımı için son yıllarda çok fazla yeni ürün çıkmıştır. Yeni çıkan yara bakım ürünleri ile yara kapalı bir şekilde nemli bir ortamda olmalıdır. Yaranın üzerine kesinlikle antiseptikli solüsyonlar dökülmemesi gerekiyor. Ve yara bu şekilde daha hızlı bir şekilde enfeksiyon kapmadan iyileşebiliyor. Yara bakımını kendiniz değil de doktorlara bırakılması daha uygun ve doğru olacaktır. Aksi taktirde yara daha da kötü olabiliyor.