Diyabet Yemekleri Diyabet yemekleri, diyabetin gelişimini önlemek veya diyabetli hastaların kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı seçimler yapmayı gerektirir. Diyabet hastası olmayan kişiler de, diyabetik bireylerin dengeli beslenme prensiplerini öğrenmeli ve bunu yaşamlarında uygulayarak, sağlıklı bir yaşam sürdürmelidir. Bilinçli yiyecek seçimleri yapılmadığında, kan şekerinin kontrolü sağlanamaz. Diyabet tedavisinde yemeklerin sağlıklı bir şekilde planlanması çoğu hasta için zor gelebilir. Yemeklerin hem düzenli tüketilmesi hem de ölçülü miktarda yenmesi oldukça zordur. Ancak yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle bu planlama daha kolay hale gelebilir. Diyabet hastalığı, kişinin temel besin öğelerine olan gereksinimini etkilememektedir. Yapılacak beslenme planında, kişinin özelliklerine uygun enerji miktarına ve besin ihtiyacına göre dengeli beslenmeyi sağlayacak çeşitli besinlerin karşılanması gerekir. Diyabet Yemeklerinin Hazırlanmasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir? Diyabetli kişiler, beslenme düzenine uyabilmek için aile ile yemek yeme zamanını değiştirmekte veya kendi yemeklerini ayrı pişirmektedir. Ancak diyabetli olan ve olmayan kişilerin sağlıklı beslenme prensipleri aynıdır. Diyabeti olmayanların da rafine şekeri azaltması, doymuş yağ ve kolesterolden zengin olan yumurta, peynir, et, yoğurt gibi besinleri daha az tüketmesi, yemekleri az miktarlarda ve sık yemesi faydalıdır. Diyabetli kişilerin tükettikleri karbonhidrat miktarı önemlidir ve öğünlerde karbonhidrat tüketimi sınırlandırılmalıdır. Diyabet yemeklerinde kişilerin tüketecekleri karbonhidrat miktarını ayarlamaları ve yapacakları insülin dozunu buna uygun şekilde belirlemeleri gerekir. Diyabetlilerin yemekleri tercih ederken, kilolu ve obez olanların ağırlık kaybını hedeflemeleri gerekir. Bu kişilerin karbonhidrat belirlemesinin yanında, yağ oranını da ayarlamaları önemlidir. Hastalarda genellikle kolesterol ve kan yağları seviyesi yüksek olduğundan, yemeklerde tüketilecek yağ oranı oldukça önemlidir. Diyabetliler yemekleri için alışveriş yaparken, beslenme piramidinde bulunan yiyecek gruplarını tercih etmelidir. Diyabet Beslenme Piramidi Diyabet beslenme piramidi, hastaların öğünlerini planlamada kolaylık sağlayıcı bir yöntemdir. Bu piramidin içinde besinler 6 grupta yer almaktadır. Piramidin temelinde tahıllar, nişastalı besinler ve kuru baklagiller bulunur. Bunlar pirinç, patates, kuru baklagiller ve tahıllar gibi öğünde yenilmesi gereken temel besinleri içerir. Sağlıklı beslenmek için bu yiyecekler 6 ya da daha fazla porsiyonda olmalıdır. Porsiyonlar ise 1 ince dilim ekmek, 2-3 kaşık pilav veya 1 orta boy patates gibi ölçülerle belirlenmelidir. Piramidin ikinci basamağı sebze ve meyve grubunu oluşturur. Bunlar vitamin, posa ve mineral kaynaklarıdır. Kişinin kendi özelliklerine göre, günlük yemeklerde 3-5 porsiyon sebze ile 3-4 porsiyon meyve yer almalıdır. Piramidin üçüncü basamağı süt ve yoğurt, et, tavuk, balık, peynir ve yumurta gibi yiyecekleri içerir. Bu gruptaki yiyecekler yemeklerde 2-3 porsiyon kadar bulunmalıdır. Porsiyonlar 60-90 gram olarak ayarlanmalıdır. Piramidin tepesine doğru çıkıldığında yağlar, şekerli besinler ve alkollü içecekler daha az yer kaplar. Bu besinler günlük yemeklerin içinde çok az yer kaplamalıdır. Bu besinler için tavsiye edilen porsiyon miktarı yoktur. Ancak 1 tatlı kaşığı yağ, 5-6 fındık içi veya 2 adet bisküvi porsiyon olarak kabul edilerek değerlendirilebilir. Diyabetli Kişilere Beslenme Piramidine Uygun Beslenme Önerileri
Ek olarak, diyabetli bireyler düzenli aralıklarla kan şekeri seviyelerini kontrol etmeli ve her zaman doktorları veya diyetisyenleri ile iletişimde kalarak beslenme planlarını gözden geçirmelidir. Fiziksel aktivite de kan şekeri kontrolünde önemli bir rol oynar, bu nedenle düzenli egzersiz yapılması önerilir. |
Aşık
14 Mayıs 2024 SalıMerhaba insan sağlığını en çok etkileyen hastalıkların arasında diyabet hastalığı gelmektedir çoğu zaman nefsinize yenik düşerek her türlü yiyeceği ve içeceği tüketiyoruz bunun için diyabet hastalığından az da olsa kurtulmak için nelere dikkat etmemiz gerekir ve diyabet yemekleri nasıl olmalıdır?
Cevap yazAsıfe
14 Mayıs 2024 SalıDiyabet yemekleri, diyabetin gelişimin önleyebilmek ya da diyabetli hastaların kan şekeri kontrolünü sağlamak için, yemeklerde sağlıklı seçimler yapılması gerekir. Diyabet hastası olmayan kişilerde, diyabetik hastalarda dengeli beslenmeyi öğrenmeli ve bunu yaşamında uygulayarak, sağlıklı yaşamın kurulması gerekir. Bunun için bilinçli yiyeceklerin seçilmesi tercih edilmelidir.
Elburz
14 Mayıs 2024 SalıDiyabet hastası olmayan kişilerde, diyabetik hastalarda dengeli beslenmeyi öğrenmeli ve bunu yaşamında uygulayarak, sağlıklı yaşamın kurulması gerekir. Diyabeti olmayanlarında rafine şekeri azaltması, doymuş yağ ile kolesterolden zengin olan yumurta, peynir, et, yoğurt gibi besinleri daha az tüketmesi, yemekleri az miktarlarda ve sık yemesi faydalıdır.
Soru Sor / Yorum Yap