Gizli Şeker Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Gizli Şeker Belirtileri ve Tedavisi

Gizli Şeker

Gizli şeker, şeker hastalığının ciddi evrelerinden önce var olan ve genellikle kendisini gizleyen bir rahatsızlıktır. Bu durum, açlık şekerinin 100-125 mg/dl arasında olması ile karakterize edilir. Belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, ağız kuruluğu, su tüketiminin artması ve kilo kaybı gibi etkiler bulunabilir. Ancak bu belirtiler gizli şeker tanısı koymak için yeterli değildir. Gizli şeker, yalnızca kan şekeri ölçümü ile tespit edilemez; şeker yükleme testi ile belirlenebilir. Normal glikoz toleransı üst sınırı ile diyabet arasındaki bu süreç, prediyabetik dönem yani gizli şeker olarak tanımlanır. Bu kişilerde şeker hastalığına geçiş genellikle yıllar alır. Bu rahatsızlığın en önemli özelliği, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artırmasıdır. Bu nedenle sık sık kan şekeri kontrolü yapılması önerilir.

Gizli Şeker Nasıl Anlaşılır?

Kişide sıkça idrar yolu enfeksiyonu olması, tedavilere rağmen şikayetlerin devam etmesi, sıkça meydana gelen yaralar, mantar, enfeksiyon gibi sorunlar, yaraların geç iyileşmesi, tatlı yeme isteği, terleme, öfkelenme, açlık yüzünden baş ağrısı, çarpıntı, yemekten sonra halsizlik, konsantrasyon güçlüğü ve hafıza kaybı gibi etkiler gizli şekerin belirtileri olarak değerlendirilebilir. Vücut ağırlığı normalin üzerinde olan ve 45 yaşın üzerinde olan kişiler, gizli şeker tanısı için test yaptırmalıdır. 45 yaşından küçük olan bireylerde diğer risk faktörlerinin varlığı önemlidir. Bu risk faktörleri arasında:

  • Yüksek tansiyon
  • Düşük kolesterol düzeyi
  • Ailede diyabet olması
  • 4,5 kg üzerinde bebek doğurma
  • Gestasyonel diyabet
gibi etkenler yer alır. Gizli şeker tanısı konulan hastalar, iki yılda bir Tip 2 diyabet açısından test yaptırmayı ihmal etmemelidir.

Gizli Şeker Tanısı Nasıl Konur?

Hastalarda yukarıdaki belirtilerin olması kesin olarak gizli şekeri tanımlamaz. Bunun için şeker yükleme testinin yapılması gerekir. Kişiye verilen 75 gramlık şeker yükleme testiyle alınan sonuç 140-199 mg/dl arasında bulunursa, gizli şeker tanısı; 200 mg/dl'nin üzerinde olursa şeker hastalığı tanısı koyulur. Fazla kilolu ve yüksek tansiyonu olan kişiler şeker hastalığı açısından her zaman risk taşır. Uzmanlar, özellikle 45 yaşından sonra şeker testlerinin mutlaka yaptırılması gerektiğini vurgulamaktadır.

Gizli Şekerden Korunmak ve Etkisini Azaltmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni, şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır. Erken yapılan tespitler, şeker hastalığının sağlığı olumsuz etkilemesini engelleyebilir. Gizli şeker tanısı konulursa, uygun bir tedavi ile bu durumdan kurtulmak mümkün olabilir. Hastalığın belirtileri ile birlikte bel çevresinde yağlanma, iyi kolesterolde azalma, trigliserit seviyesinde yükselme, yüksek tansiyon ve ürik asit artışı gibi etkiler meydana geldiğinde, kişinin kalp hastalığına yakalanma riski yükselir. Kadınlarda bel çevresinin 88 cm'yi, erkeklerde 100 cm'yi geçmesi halinde bel çevresinde yağlanma meydana gelir. Bu da şeker hastalığı ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Genetik olarak ailede bu hastalıkların bulunması riski daha fazla artırır. Bu riskin yükselmesi hastaları kalp krizi ve ölüme kadar götürebilir. Bu nedenle egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü yapmak, gizli şeker ve şeker hastalığından korunmak için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Perva

25 Temmuz 2024 Perşembe

Gizli şeker tanısı konulan biri olarak, belirtilerin ne kadar sıkıntı verici olduğunu ve bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini fark ettiniz mi? 45 yaşından sonra şeker testlerini ihmal etmemek neden bu kadar önemli? Sağlıklı beslenme ve egzersizle bu durumu kontrol altına almak mümkün mü?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Perva,

Gizli şeker tanısı konulan birinin yaşadığı sıkıntıları ve bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini anlamak oldukça önemli. 45 yaşından sonra şeker testlerinin ihmal edilmemesi, erken tanı sayesinde ileride karşılaşabileceğiniz daha büyük sorunları önlemek için kritik bir rol oynar. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile kan şekeri seviyelerinizi kontrol altında tutmak mümkündür. Bu şekilde, gizli şekerin ilerleyip tam anlamıyla diyabete dönüşmesini engelleyebilir ve genel sağlığınızı koruyabilirsiniz. Kendinize dikkat etmeniz, düzenli doktor kontrolleri ve yaşam tarzınızda yapacağınız olumlu değişiklikler ile sağlıklı bir yaşam mümkün.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Haber Bülteni

Gizli Şeker Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gizli Şeker Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tokluk Kan Şekeri Nedir?

Tokluk Kan Şekeri Nedir?

Kan Şekeri Nasıl Düşürülür?

Kan Şekeri Nasıl Düşürülür?