Ökse Otu Şeker Hastalığı: Ökse otu bazı yörelerde gökce,
çekem, purç, güvelek, gevele veya gövelek isimleriyle bilinen bazı hastalıklar
için faydalı bir bitki türüdür. Ökse otu meyvesi ağacının en yüksek dallarının
üzerinde yuvarlak bir şekilde yetişmektedir ve yaprakları devamlı sarımtırak
bir renkte olmaktadır.
Ökse otu sağlıklı yaşam için birçok hastalıklara iyi
gelmesinden dolayı kullanılması oldukça önemlidir. Ökse otu parazit olarak
yetişen, kendiliğinden ortaya çıkan bir bitki türüdür ve çay olarak
tüketilmektedir. Ökse otunun faydaları olduğu kadar zararı da vardır. Ökse
otunun sadece yapraklarında yapılan çay tüketilmelidir, meyvesinde zehirli
madde bulunduğundan dolayı asla tüketilmemelidir.
Ökse otu gelişimi tamamlanan bitkinin dallarında yeşil ve
oval olarak meydana gelir. Ve bu yapraklar toplanarak çeşitli işlemlerden
geçerek kullanıma hazır olurlar. Ökse otu ile hazırlanan çay başta şeker
hastalığı olmakla beraber birçok hastalık tedavisinde kullanılmaktadır.
Şeker hastalığı günümüzde çoğu kişide görülmekte ve ciddi
sorunlara yol açmaktadır. Pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği sonucu
meydana çıkmaktadır. Vücut da ihtiyaç duyulan insülin olmayınca besinlerle
alınan şeker ve diğer besinler ihtiyacı olan hücrelere giremez hücreler
şekersiz kalır. Bu durum kandaki şeker normal değerlerinin üzerine çıkar.
Kandaki şekerin artması zehir etkisi yaratır, vücudun tüm hücrelerini tahrip
eder ve çok ciddi sorunlar açar. Şeker hastalığında doktorların verdiği
tedavilere ek olarak bitkisel çaylarının da çok yardımı olmaktadır. Birçok
bitki gibi ökse otunun şeker hastalığı üzerinde büyük etkisi olmaktadır.
Ökse otunun şeker hastalığı için çok faydası olduğunu çoğu
kişiler bilmektedir. Faydalı bitkiler ile uğraşan bazı doktorlar ökse otu ile
hazırlanan bitki çayı kürünün şeker hastalığına oldukça faydası olduğunu
söylemektedirler. Ökse otu çayı sayesinde şeker hastalığının nedenleri tamamen
ortadan kalkmaktadır. Ökse otu ekim başlarında aralık ayına kadar ve mart,
nisan aylarında toplanmalıdır.
Ökse Otu Kürü Malzemeleri:
Ökse otu kürü için kullanılacak
suyun önceden kaynatılıp ılınması gereklidir.
- 1 su bardağı ılıtılmış su.
- ½ Tatlı kaşığı veya bir tutam ökse otu.
Ökse Otu Çayının Hazırlanılışı:
Önceden kaynatılarak
ılıtılan bir bardak suyun içerisine ökse otunu ekleyin. Ökse otunu eklediğiniz
bardağın ağzını kapatarak 10 saat bekletin. On saat sonra bardakta bulunan suyu
süzerek tekrardan kaynatmadan veya ısıtmadan için. Bu çaydan günde 2-3 defa
için. Ökse otu çayının şeker hastalığına olduğu kadar migren hastalığına ve her
türlü kanser hastalığına da iyi gelmektedir.
Sağlıklı günler dilerim.