Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?
09 Temmuz 2024

Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?


Şeker hastalığı, tıbbi literatürde diyabet olarak bilinen, günümüzde birçok insanı etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Pankreas tarafından üretilen insülin hormonunun yetersizliği veya dokular üzerindeki etkisizliği nedeniyle ortaya çıkan bu hastalık, çeşitli tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir. Şeker hastalığı, son yıllarda oldukça yaygınlaşarak, her yaş grubundan insanı etkisi altına almaktadır.

Pankreas tarafından üretilen insülinin yetersizliği, ihmal edilirse daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. İnsülin yetersizliğinden kaynaklanan olumsuz etkiler, vücuda alınan besin ve şekerlerin gerekli dokulara ulaşamaması nedeniyle oluşur. Dokular şeker eksikliği yaşarken, kanda artan şeker seviyesi normalden daha üst sınırlara ulaşır. Kanda artan şeker oranı, vücutta zehir etkisi yaratırken, diğer organlarda da ciddi hasarlara yol açabilir.

Vücut, kanda belirli oranlarda şekere ihtiyaç duyar. Bu dengeyi sağlayan pankreas, insülin salgılayarak gerekli olan hücrelere ve kana ulaşmasını sağlar. Kan şekerinin yükselmesi ile ortaya çıkan şeker hastalığı, vücuda alınan aşırı karbonhidrat ve proteinden kaynaklanır.

Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Aşırı susuzluk hissi
  • Sık aralıklarla idrara çıkma
  • Ağız kuruluğu
  • Kilo kaybı
  • Bulanık görme
  • Erken menopoz
  • Ciltte dökülme ve kuruluk
  • Halsizlik ve bitkinlik
  • Yaraların geç iyileşmesi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İdrar yolu enfeksiyonu


Şeker hastalığından kurtulmak veya kontrol altına almak için izlenecek bazı yollar vardır. İlk olarak, doktor tarafından önerilen tavsiyelere tamamen uyulmalıdır. Ayrıca, şeker hastalığını kontrol edebilmek için sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır. Gıdalardaki glisemik indeks (GI) değerleri titizlikle takip edilmelidir. Bu husus, şeker hastalığını kontrol altında tutabilmek için oldukça önemlidir.

Ana öğünlerin yanı sıra, beslenme programına mutlaka ara öğünler dahil edilmelidir. Şeker hastaları, aşırı şeker tüketiminden mutlaka uzak durmalıdır. Aşırı kilo ve fazla şeker tüketimi, şeker hastalığını tetikleyen faktörler arasındadır. Tatlı gıdalar yerine meyveler veya meyveli yoğurtlar tercih edilmelidir.

Bu önlemlerin yanı sıra, şeker hastalığını geçirebilmek için kan şekeri dengesini normal seviyelerde tutmak gerekir. Kan şekerinin normal değerlerde olması için uzman doktor tarafından hastaya özel bir diyet programı önerilir. Bu diyet, doktor kontrolünde hastanın yaşına ve kilosuna göre özel olarak hazırlanır.

Şeker hastalığında bir diğer yöntem ise egzersiz yapmaktır. Egzersiz sayesinde kaslarda toplanan şekerin yakımı kolaylaşır. Ayrıca, egzersiz kilo problemlerini engeller.

Şeker hastalığında en önemli tedavi seçeneklerinden biri de insülin tedavisidir. Vücuda verilen insülin, kan şekerini dengeler. İnsülin tedavisi, doktor gözetiminde ve hastalığın boyutuna göre uygun dozlarda ayarlanarak hastaya verilir.

Ancak, şeker hastalığının geçmesi veya kontrol altına alınması için dengeli beslenme alışkanlığı şarttır. Doğru bir beslenme programı ile insülin vücutta daha etkili bir şekilde kullanılabilir.

Sonuç olarak, şeker hastalığının tedavisinde ve kontrolünde doktor tavsiyelerine uymak, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz büyük önem taşır. Bu adımlar, hastalığın yönetilmesine ve yaşam kalitesinin artırılmasına yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cennet

26 Mayıs 2024 Pazar

Annem babamda şekere çıktı ne yapmalıyım ne geçer ben çok üzüldüm

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Cennet,

Öncelikle çok geçmiş olsun. Şeker hastalığı yönetilebilir bir durumdur, bu yüzden paniğe kapılmamak önemlidir. Annene ve babana doktorlarının önerdiği diyeti ve yaşam tarzı değişikliklerini uygulamalarında destek olabilirsin. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve ilaçlarını düzenli kullanmak bu süreçte önemli. Ayrıca, onların moralini yüksek tutmak da çok önemli. Senin desteğinle bu durumu daha kolay atlatacaklardır. Unutma, senin güçlü durman onların da güçlü olmasına yardımcı olacaktır.

Sevgilerle,

2. Cevap
cevap

Fethiyye

Merhaba , cağımızın en artan hastalığından biri haline gelen diyabet oldukça hassas olup çok dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır . Benimde kayınvalidem de var diyabet biz akdeniz bölgesinde yaşıyoruz ,eşim o bölgede yetişen kumkuat denilen bir meyve yetiştirdi saksıda , şeker hastalığına çok iyi geldiğini öğrendik sizlerde o meyveden faydalanabilirsiniz.

3. Cevap
cevap

Şemsifer

Şeker hastalığı pankreasın görevini yerine getiremeyip kandaki şeker oranının yüksek olması hastalığıdır. Tedavi için öncelikle şeker oranı çok yüksekmdeğilse pehriz ama çok yüksek ise perhiz ile beraber ilaç tedavisine başlanılmalıdır. Şeker hastalığı kişi ile ömürnün sonuna kadar beraber yaşar ömür boyu perhiz ve yasaklar ile devam eder.

soru

Nurdan

06 Mayıs 2024 Pazartesi

Şeker hastalığı cinsel ilişki sırasında diğer kişi ye gecermi.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nurdan hanım, şeker hastalığı (diyabet) bulaşıcı bir hastalık değildir, bu nedenle cinsel ilişki sırasında diğer kişiye geçmez. Diyabet, kişinin vücudunun insülin üretimi veya kullanmasındaki problemlerden kaynaklanır ve bulaşıcı bir yol izlemezz.

2. Cevap
cevap

Yelit

Merhaba Nurdan hanım, şeker hastalığı vücuttaki fazla şekeri indirgemek için pankreasın insülin salgılamasıdır. Organ yetersiz çalışınca bu fonksiyonunu yerine getirmez dolayısı ile bulaşıcı bir hastalık değildir.

3. Cevap
cevap

Nermi

Şeker hastalığı pankreasın işlevini tam olarak yerine getirememesinden dolayı meydana gelen bir hastalık olduğundan dolayı herhangi bir yol ile bulaşıcı bir hastalık değildir.

soru

Neslihan cengiz

25 Nisan 2024 Perşembe

Eşim şeker tip 2 diyabet hastası sizden beslenme programı göndermenizi istiyorum teşekkür ederim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Neslihan Cengiz Hanım,

Eşinizin sağlığıyla ilgili olarak bir beslenme programı oluşturmak önemli bir adım. Ancak, bu konuda en doğru ve etkili programı oluşturmak için bir diyetisyen veya endokrinolog ile görüşmeniz daha uygun olur. Kendi başımıza bir program önermek yerine profesyonel bir yardım almanızı tavsiye ederim. Teşekkür ederim.

2. Cevap
cevap

Haşmet

Ana öğünlerin yanı sıra beslenme programına mutlaka ara öğünler dahil edilmelidir. Şeker hastaları aşırı şeker tüketiminden mutlaka uzak kalmalıdır. Aşırı kilo ve fazla şeker tüketimi şeker hastalığını tetikleyen faktörler arasındadır. Tatlı gıdalar yerine meyveler ya da meyveli yoğurtlar tercih edilmelidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tokluk Kan Şekeri Nedir?

Tokluk Kan Şekeri Nedir?

Şeker Hastalığı Belirtileri

Şeker Hastalığı Belirtileri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Diyabet Nedir?

Diyabet Nedir?

Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Ökse Otu Şeker Hastalığına İyi Gelir mi?

Ökse Otu Şeker Hastalığına İyi Gelir mi?

Açlık Kan Şekeri Değerleri

Açlık Kan Şekeri Değerleri

Güncel

Kan Şekeri Nasıl Düşürülür?

Kan Şekeri Nasıl Düşürülür?

Güncel

Şeker Hastalığı Neden Olur?

Şeker Hastalığı Neden Olur?

Hamilelikte Şeker Hastalığı

Hamilelikte Şeker Hastalığı

Hipoglisemi Nedenleri

Hipoglisemi Nedenleri

Şeker Hastalığı Ameliyatı ve Sonrası

Şeker Hastalığı Ameliyatı ve Sonrası

Hipoglisemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipoglisemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erkeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kan Şekeri Değerleri

Kan Şekeri Değerleri