Şeker Hastalığı Beslenme
Şeker hastalığı beslenme, Her insan birbirlerinden farklı olduğu için şeker hastası kişilerin diyetleri de yaşam şekillerine göre farklılık gerektirir. Beslenme planı hazırlarken önemli olan diyabetli kişinin normal vücut ağırlığına getirilmesi ve korunması olmalıdır. Beslenme planı dengeli ve yeterli olacak şekilde hazırlandığında kan şekeri normal seviyelerde kalır.
Şeker hastalığı beslenme önerileri- Şeker ve şekerli besinlerden uzak durulması gerekir. Şekerli besinlerin fazla tüketimi, besleyici değeri yüksek gıdaların tüketiminin azalmasına ve vücut ağırlığının artmasına neden olur. Vücut ağırlığının fazla olması şeker hastalığına ve birçok hastalığa zemin hazırlar. Şeker hastalarının kilo vermesi ile insülin direnci azalır, kolesterolü iyiye gider ve kan şekerleri normal düzeye iner.
- Posalı yiyecekler tercih edilmelidir. Sebze ve meyveler vitamin, mineral ve posa bakımından zengindir. Posalı yiyecekler kan şekerini hızlı yükseltmez. Bu nedenle meyvelerin kabuklarını soymadan tüketin. Posa tüketimi yetişkinlerde günlük 25 gram, çocuklarda 15 gram'dır. Her besinin yemek sonrası kan şekerini yükseltme hızı farklıdır. Beyaz ekmek yerine esmer ekmek, sade makarna yerine kepekli makarna, beyaz pirinç yerine kepekli pirinç, her öğünde sebze ve salata bulundurmak, meyve suyu yerine meyvenin kendisi kabuklu olarak tüketmek posa tüketimini arttırabilir.
- Bu besinlerin kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks denir.
Genellikle glisemik indeksi düşük olan besinler posalı yiyeceklerdir. Nohut, kurufasulye, mercimek, kepekli ekmek, bulgur, armut, elma, portakal gibi besinlerin glisemik indeksi düşüktür. Pirinç, patates, beyaz ekmek, havuç, muz, üzüm, kavun glisemik indeksi yüksek yiyeceklerdir. Glisemik indeksi yüksek olan besinler, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
- Önerilen miktardan fazla protein almayınız.
- Şeker hastası uygun yağı seçmeli ve az yağ tüketmelidir. Şeker hastaları doymamış yağları tercih etmelidir. Margarinler, tereyağı ve hayvansal yağlar doymuş yağlardır ve kolesterol düzeyini arttıran yağlardır. Soya, mısırözü, Ayçiçek gibi bitkisel yağlar doymamış yağlardır. Şeker hastaları özellikle zeytinyağını tercih etmelidirler.
- Kolesterollü yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
- Günde 3 gram tuz tüketilmesi yeterlidir.
- Alkol kullanılmamalı veya kullanılıyorsa sınır getirilmelidir. Alkol, hepatik hipoglisemi ataklarına neden olacağından dolayı şeker hastalarının tüketilmesi önerilmiyor.
- Şeker hastalarının günde en az 8 bardak su içmeleri gerekir.
- Her gün en az 30-45 dakika yürüyüş yapılması gerekir.
23.01.2024 06:12:50
Şeker Hastalığı Beslenme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|