{ "title": "Tokluk Kan Şekeri", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/tokluk-kan-sekeri.gif", "date": "20.01.2024 08:18:21", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Tokluk kan şekeri, yemeklerden sonra kandaki şeker oranını veren değerdir. Bu ölçüm ana öğünlerden iki saat sonra yapılan bir testle ya da şeker yükleme testiyle belirlenir. Açlık kan şekeri değeri ise en az 8 saatlik açlıktan sonra ölçülecek değerdir. Normalde kan şekeri değeri 140 mg ile 200 mg arasında olmalıdır. Kan şekerinin bu değerlerin üzerinde ve altında olması halinde, kişilere diyabet hastalığı tanısı konur. Bu değerlerdeki az miktar oynama normal bir değişim olarak değerlendirilmektedir. Sağlıklı kişilerdeki insülin salgılanması iki farklı şekilde olur. Bunlar yemekle birlikte başlayarak, hızla salınan insülin ve yemekten daha geç başlayan insülin salgılanması şeklinde olur. Tip 2 diyabet hastalarında yemekle başlayan hızlı insülin salgılanması bozulduğundan, tokluk kan şekeri yükselir. Yemekten iki saat sonra yapılan kan şekeri ölçümüyle, tokken kan şekerin yükselme değeri ölçülür. Tokluk kan şekerinin yüksek olması, yemeklerden sonra yapılan ölçümün 140 mg/dl seviyesinin üzerinde çıkmasıyla söz konusu olur. Bu yükseklik damar çeperlerinde hasar yapacağından, damar sertliği oluşmasına neden olur. Bu etkiyle kalp, beyin ve bacakların beslendiği damarlarda hasarlar meydana gelir. Tokluk kan şekerinin yüksek olması, kalp ve damar hastalıkları açısından en önemli risk faktörüdür. Bu oran kişilerde açlık kan şekerinin normal çıkmasın rağmen, yüksek çıkabilir. Bunun iyi takip edilerek, ileride oluşabilecek hasarların önlenmesi gerekir.

Tokluk kan şekeri yüksekliğinin belirtileri nelerdir?
Tokluk kan şekeri değeri ne zaman riskli duruma gelir?
Tokluk kan şekeri tedavisi nasıl olur?

Bu tedavinin temel olarak iki prensibi bulunmaktadır. Öncelikle vücudun ihtiyacından fazla karbonhidrat alımı yapılmamalıdır. Diğeri ise vücutta yetersiz miktarda olan insülini ilaçla desteklemek gerekir. Tip 1 diyabet hastalarında insülin olmadığından, gerekli miktarın dışarıdan alınması gerekir. Tip 2 diyabette ise insülin miktarı yetersiz olduğundan, vücutta insülin salınımı yaptıracak ya da vücutta insülinin etkisini arttıracak ilaçlarla destek olunmalıdır. Bunun dışında doktora danışılarak, bitkisel ürünlerden faydalanılabilir. Bu şifalı bitkilerin arasında kan şekerini düşüren zencefil, kan şekerini kontrol altına alabilecek çemen, diyabet tedavinde etkili olan aloe vera, kan şekerini düşüren siyah ve yeşil çay etkili olur. Bunun dışında lifli besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Özellikle havuç, yulaf ezmesi, fasulye, keten tohumu gibi yiyecekler tüketilmelidir.
" } ] }