{ "title": "Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/tokluk-kan-sekeri-kac-olmali.gif", "date": "19.01.2024 15:50:33", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Tokluk kan şekeri kaç olmalı, tokluk kan şekeri seviyesi yemek yedikten sonra kandaki şeker durumudur. Bu kan değeri ana öğünlerden 2 saat sonra yapılan ya da şeker yükleme testi yapılarak bakılan bir ölçümdür. Yemeklerden 2 saat sonra ölçülen değerin 180 mg/dl altında olması gerekir. Gece boyunca açlıktan sonra yani 8-10 saatlik açlıktan sonra, 75 gram glikoz verilerek ikinci saatte ölçülen değer 140 mg/dl altında olursa kişide şeker hastalığı olmadığını, 140 ile 200 mg/dl arasında çıkan kan şekeri değerleri bozulmuş glikoz toleransını, 100 ve 126 mg/dl arasındaki açlık kan değerleri bozulmuş açlık glisemisi olarak değerlendirilir. Gizli şeker olarak bu durum şeker hastalığı riski taşıyan, yaşamının ileri yıllarında şeker hastalığı gelişmesi muhtemel olan, ancak klinik belirti vermeyen kişiler için kullanılır. Yapılan araştırmalarda gerekli önlemler alınmadığı takdirde, gizli şeker olanların %29-55 oranında şeker hastalığı gelişeceği belirlenmiştir.

Tokluk kan şekeri değeri diyabet riskinin belirlenmesinde, açlık kan şekeri kadar önemli bir ölçümdür. Diyabet hastalarının bir kısmında, açlık kan şekeri düzenli olsa da komplikasyonlar devam eder. Bu hastalarda tokluk kan şekeri değerinin yüksek olduğu izlenmiştir. Hastalarda sadece açlık kan şekeri ölçümünün yapılması, diyabet teşhisini geciktirebilecek bir unsurdur. Çok uzun bir süre açlık kan şekeri normal çıkarken, tokluk kan şekeri yüksek çıkan hastalar bulunmaktadır. Bu nedenle 45 yaşın üzerinde olan herkesin şeker yükleme testi taptırması gerekir. Bu testin normal çıkması halinde, her beş yılda bir tekrar edilmesi tavsiye edilir. Ailesinde genetik olarak şeker hastalığı öyküsü kişiler ise 30 yaşından itibaren her yıl şeker yükleme testi yaptırmalıdır. Diyabet hastalarında açlık ve tokluk kan şekeri ölçümü birlikte ve düzenli şekilde ölçülmelidir.

Tokluk kan şekeri değerleri kaç olmalı?
Gebelikte tokluk kan değeri ne olmalı?

Gebelikte yapılan ölçümlerde tokluk kan şekeri ilk saatte 130 mg/dl altında, ikinci saatte ise 120 mg/dl altında olmalıdır.

Diyabet tanısında tokluk kan şekerinin önemi

Şeker hastalarının kanında fazla miktarda bulunan şekerin yani glikozun damar sertliğine sebep olması, kalbe giden kanın miktarını azaltmaktadır. Bu nedenle hastalarda göğüs ağrısı, kalp krizi ya da ani kardiyak ölümler meydana gelebilir. Bunların özellikle yemeklerden iki saat sonra ölçülen tokluk kan şekerinin yüksek olması halinde, daha fazla riskli olacaktır. Diyabetik olmayan kişilerde yemek sonrasında pankreasta insülin daha hızlı salgılanmaktadır. Tip 2 diyabet hastalarında ise erken dönemde insülin salgılanması olmuyor. Açlık kan şekeri normal çıksa da tokluk kan şekeri değeri yüksek çıkabilir. Sadece açlık kan değeri şeker hastalığının teşhisinin yapılması için yeterli değildir. Mutlaka açlık kan şekeriyle birlikte, tokluk kan şekeri ölçülerek diyabet tanısı konulmalıdır.
" } ] }