{ "title": "Tip 2 Şeker Hastalığı", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/tip-2-seker-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 07:25:30", "author": "Sevda kocaman", "article": [ { "article": "
Tip 2 şeker hastalığı hücreler insüline direnç gösterdiğinde ortaya çıkan bir hastalıktır. İnsülin kandaki şekerin hücrelere geçişini sağlamaktadır. Normal durumda açlık kan şekeri 65-120 mg/dl arasında olmaktadır ancak şeker düzeyi 100 mg/dl'den yüksek olanlar diyabet adayı olarak gösterilmektedir. 125 mg/dl'den büyük olanlar tip 2 şeker hastalığı sahibidir. Tip 2 şeker hastalığı 40 yaş üzerindeki kişilerde görülmektedir. Tip 2 şeker hastalığı pankreasın yeterli düzeyde insülin salgılayamaması ya da salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılamaması sebebi ile kan şekerinin normali dışında yükselmesi durumudur. Tip 2 şeker hastalığının görülme sıklığı çok fazladır. Şeker hastası kişilerin %90'ı tip 2 şeker hastasıdır.

Tip 2 Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Tip 2 Şeker Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeker hastalığı iyileştirilemez ancak doğru tedavi sayesinde hastalığın oluşturabileceği zararlar ve belirtileri etkisiz hale getirilebilir. Tip 2 şekerhastalığında tedavinin amacı kan şekerinin normal seviyede olmasını sağlamaktır. Tedavide hasta tip 2 şeker hastalığını kontrol etmeyi öğrenmeli ve egzersizlerini, diyetini, ilaçlarını düzenli kullanmalı, uygulamalıdır. Tip 2 şeker hastalığı tedavisinde hasta yalnızca ilaçları kullanmamalı aynı zamanda yaşam tarzını da değiştirmelidir. Tip 2 şeker hastalığının tedavisinde diyetin iki önemi vardır. Biri vücuda alınan glikoz seviyesini sınırlamak, ikincisi ise sağlıklı kiloyu kontrol altında tutmaktır. Tip 2 şeker hastaları karbonhidrat miktarı dengeli olan bir diyet uygulamalıdırlar. Glisemik endeksi düşük besinler tüketilmelidir. Fazla kan şekeri kas hücreleri tarafından yakılır ve kan şekeri kontrol altına alınmış olur. Bu durumda da insülin ve ilaç ihtiyacı azalır. Egzersiz yaparken aşırıya kaçmamak çok önemlidir. Çünkü fazla egzersiz kan şekerinde ani düşüşlere sebep olmaktadır. Kan şekeri sık sık kontrol edilerek tedavilerin işe yarayı yaramadığı, beslenmede olan değişikliklerin tip 2 şeker hastalığına etki edip etmediği gözlemlenmelidir. Bazı tip 2 şeker hastaların da beslenme ve egzersiz yeterli olurken bazı hastalarda ilaç tedaviye gerek duyulmaktadır. İlaç tedavisi de hastanın durumuna, gidişatına göre değişiklikler göstermektedir. İlaçlar ile kontrol altına alınamayan tip 2 şeker hastalığında insülin tedavisi de bazı durumlarda gerekli olabilmektedir.
" } ] }