{ "title": "Tip 1 Şeker Hastalığı", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/tip-1-seker-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 14:03:59", "author": "bayram sarı", "article": [ { "article": "Tip 1 Şeker Hastalığı, Vücudumuzun enerji ihtiyacı, yiyeceklerimizdeki temel besin maddeleri protein, karbonhidrat ve yağlardan elde edilir. Emilebilmek için en küçük parçalarına ayrılan besin maddelerinin en önemlisi “glikoz” olarak adlandırılan basit şekerlerdir. Glikoz beyin ve vücudun tüm organlarının besin kaynağıdır. Hücreler gerekli olan glikozu, midenin arka tarafında yer alan pankreas bezinin salgıladığı bir hormon vasıtasıyla kullanır. İnsülin olarak bilinen bu hormon vücutta salgılanamaz ise alınan gıdalar enerji olarak kullanılamayacaktır.

Tip 1 Şeker Hastalığı, pankreasta yer alan ve insülin salgılayan beta hücrelerinin otoimmün bir süre sonunda zedelenmesi ile ortaya çıkmaktadır. Hastalar, mutlak ve göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan yaşam boyu insülin hormonunu dışarıdan (Enjeksiyon yoluyla) almaları gerekmektedir. Bu sebepten ötürü Tip 1 şeker hastalığı, insüline Bağımlı şeker hastalığı (Insulin Dependent Diabetes Mellitus=IDDM) olarak da adlandırılmaktadır. Genel olarak toplumdaki şeker hastalığı olanların %10'unu Tip 1 şeker hastalığı vakaları oluştumaktadır. Çocukluk çağında Tip 1 şeker hastalığı sıklığı ülkeler arasında farklılık göstermekte ve her yıl 15 yaş altındaki 100.000 çocuktan 1-43'nde şeker hastalığı gelişmektedir. Tip 1 şeker hastalığı genel olarak kuzey ülkelerinde daha sık rastlanmaktadır.

Tip 1 Şeker Hastalığı için Kimler Daha Yüksek Risk Taşır?
Tip 1 Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Tip 1 şeker hastalığı tedavisinde değişmeyen kural insülin enjeksiyonudur. Bu tip şeker hastalığında insülin enjeksiyonu bir zorunluluktur ve hayat öneme sahiptir. Tedavinin olumlu ilerlemesi için yapılması gerekenler ise sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve eğitimdir. İdeal kan şekeri düzeyinin elde edilebilmesi için gün boyu belirgin özen ve günlük bakım gerekmektedir. Kişinin kendini iyi hissetmesi ve sağlıklı yaşam sürdürebilmesi için gereken bakımı yaşam tarzı haline getirilmelidir.
" } ] }