{ "title": "Tip 1 Diyabet", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/Tip-1-Diyabet-23311.jpg", "date": "19.01.2024 04:11:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Tip 1 diyabet, bu tür diyabet insülinin tamamına yakınının olmaması ile yaşanmaktadır. Rahatsızlık çok erken yaşlarda başlayabilir, ancak daha geç yaşta ortaya çıkabilir. Hastaların çoğunda insülin üreten beta hücrelerini öldüren veya insülini etkisiz duruma getiren antikor denilen yıkıcı kan ürünleri vardır. Yapılan araştırmalarda, hastaların bir kısmında yaşamın ilk yıllarında herhangi bir bulgu vermeden kan şekerinin normal düzeylerde seyrettiği belirlenmiştir. Hastalara yapılacak antikor testlerinde, bu hastalığa yatkınlık antikorların varlığıyla tespit edilmektedir. Bazı araştırmalarda ise insülin üretilmediği ve yaşam boyu insüline bağımlı olan hasta gruplarının bir kısmında, insülin yıkımına ya da beta hücrelerinin ölümüne neden olan antikorların olmadığı tespit edilmiştir. Bu hastalarda Tip 1 diyabet hastası olarak gruplandırılmaktadır.

Tip 1 diyabet sınıflandırılması

Tip 1A: bu bağışıklık sisteminin pankreasta olan beta hücrelerine ve insüline karşı yok edici etkiyle savaştığı bir diyabettir. Hastalar hızlı bir şekilde ciddi insülin eksikliğine doğru gider.

Tip 2B: bu idiopatik yani sebebi belirsiz diyabettir. Bu türde antikor bulunmamaktadır. Koma ile kendini gösteren rahatsızlık tedavi edildikten sonra, ağızdan alınan diyabet ilaçlarıyla tedaviye devam edilir.

Tip 1 diyabeti klinik formları

Çocukluk çağında ortaya çıkış: Tip 1 diyabet genellikle çocukluk çağında ortaya çıkmaktadır. Bu hastalar insüline bağımlı bir yaşam sürmektedir. Bunun altında yatan etken, erken dönemde ortaya çıkan insülin ile GAD antikorlarıdır. Bu hastaların annelerinde de genellikle Tip 1 diyabet bulunmaktadır. Bu etki bebeklerin henüz anne karnındayken antikorlara sahip olmasına neden olur. Plasentadan geçen antikorlar giderek azalmakta ve ilk birkaç ay içinde bebeğin kanında tespit edilmektedir. Tip 1 diyabetli çocuklarda genellikle antikorlar 9. Ay ile 3 yaş arasında meydana gelmeye başlar. İlk antikorlar genellikle insüline karşı meydana gelmektedir. Bu yüzden hastalarda klinik bulguların oturması ilk faz insülin salgısındaki yetersizlikten olur. İlk faz insülin salgısının bozulma oranı kadar, hastalığın şiddeti artış gösterir.

Erişkin çağda ortaya çıkış: Tip 1 diyabet her yaşta kişiyi etkisi altına alabilir. Hastalık yıllarca sessiz kalarak, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Hastaya tanı konulduğu zaman ilk faz insülin birinci persantilin altında olur. Yapılan araştırmalarda Tip 2 diyabet hastalarının %5-30 oranında Tip 1 diyabet olduğu belirlenmiştir. Erişkin bir kişide Tip 1 diyabet yavaş seyirli olur. Bu hastalar diyabetli hastaların %10'unu oluşturmaktadır.
" } ] }