{ "title": "Şeker Hastalığı Nasıl Geçer", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/seker-hastaligi-nasil-gecer.gif", "date": "21.01.2024 01:11:59", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Şeker hastalığı nasıl geçer? Şeker hastalığı diyabet olarak tanımlanan, günümüzde çoğu kişinin maruz kaldığı ciddi bir sağlık sorunudur. Pankreas tarafından üretilen insülin hormonunun yetersiz olmasından kaynaklanan ya da dokular üzerinde etkisiz olmasından kaynaklanan şeker hastalığı birçok doktor tarafından farklı tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Şeker hastalığı son yıllarda oldukça yaygınlaşarak küçük büyük herkesi esiri altına almaktadır.

Pankreas tarafından üretilen insülin yetersizliği eğer oluşan şikâyetlere rağmen ihmal edilirse daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. İnsülin yetersizliğinden ortaya çıkan olumsuz etkiler vücuda alınan besin ve şekerlerin tam olarak gerekli dokulara ulaşamamasından dolayı kaynaklanır. Dokular şeker eksikliği yaşarken, kanda yükselen şeker seviyesi normalden daha üst sınırlara ulaşır. Kanda artan şeker oranı vücutta zehir etkisi yaratırken vücutta diğer organlarda ciddi anlamda zarar verebilir.

Vücut kanda belli oranlarda şekere gereksinim duyar. Bu olayı gerçekleştiren pankreas insülin salgılayarak gerekli olan hücrelere ve kana ulaştırır. Kan şekerinin yükselmesi ile ortaya çıkan şeker hastalığı, vücuda alınan aşırı karbonhidrat ve proteinden kaynaklanır.

Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?

Şeker hastalığından kurtulmak için izlenecek bir yol vardır. İlk olarak doktor tarafından önerilen tavsiyelere sonuna kadar sadık kalınmalıdır. Ayrıca şeker hastalığını kontrol edebilmek için sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır. Gı derecesi olarak tanımlanan gıdalar içerisinde yer alan oranlar titizlikle takip edilmelidir. Bu husus şeker hastalığını kontrol altında tutabilmek için oldukça önemlidir.

Ana öğünlerin yanı sıra beslenme programına mutlaka ara öğünler dahil edilmelidir. Şeker hastaları aşırı şeker tüketiminden mutlaka uzak kalmalıdır. Aşırı kilo ve fazla şeker tüketimi şeker hastalığını tetikleyen faktörler arasındadır. Tatlı gıdalar yerine meyveler ya da meyveli yoğurtlar tercih edilmelidir.

Tüm bu önlemlerin yanı sıra şeker hastalığını geçirmek için kan şekeri dengesini normal seviyelerde tutmak gerekir. Kan şekerinin normal değerlerde olması için Uzman doktor tarafından hastaya perhiz önerilir. Hastaya verilen perhiz doktor kontrolünde, kişinin yaşına ve kilosuna balı olarak özel hazırlanır.

Şeker hastalığında bir diğer yöntem ise egzersiz yapmaktır. Egzersiz sayesinde kaslarda toplanan şeker yakımı kolaylaşır. Ayrıca egzersiz kilo problemlerini engeller.

Şeker hastalığında en önemli bir diğer tedavi seçeneği ise insülin tedavisidir. Vücuda verilen insülin kan şekerini dengeler. İnsülin tedavisi doktor gözetiminde ve hastalığın boyutuna göre uygun dozlarda ayarlanarak hastaya verilir.

Ancak şeker hastalığının geçmesi ya da kontrol altına alınması için dengeli beslenme alışkanlığı şarttır. Doğru bir beslenme programı ile insülin vücutta daha rahat kullanılır.
" } ] }