{ "title": "Şeker Hastalığı Diyeti", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/seker-hastaligi-diyeti.gif", "date": "19.01.2024 12:56:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Şeker hastalığı diyeti, şeker hastaları beslenme düzenlerinde istediği her türlü yiyeceği yiyemezler. Bu rahatsızlık bir metabolizma hastalığı olduğundan, glikozun hücrelere girememesi sorunu yaşanmaktadır. Şeker hastalarında hücrelerde glikoz kapısı açılmamaktadır. Toplumda giderek artan şeker hastalığının görülmesinde, beslenmede yağ ve şeker oranı fazla yiyeceklere ağırlık verilmesinin etkisi büyüktür. Bunun yanında hareketsiz bir yaşam tarzı ve obezite sorunları da diyabete zemin hazırlamaktadır. Şekerli gıdaların tüketilmesi ise obezite sorununun artmasında etkendir. Bu hastaların %85-90 oranında insülin direnci bulunmaktadır. Şeker hastalığı oluşma riski yüksek olan kişilerde, obezite olması hastalığın gelişimini hızlandırır. Şeker hastası olanlar öncelikle şeker tüketimini sınırlandırmalıdır. Kiloların fazla olanı verilmelidir. Bu nedenle uygun bir şeker hastalığı diyeti yapılmalı ve beslenme düzene sokulmalıdır. Diyet listesi hastanın genel durumuna, kilosuna, yaşına ve beslenme kültürüne göre düzenlenmelidir.

Şeker hastalığı diyetinde nelere dikkat edilmelidir?

Gıda türlerinin hepsine yer verilmelidir: Vücudun ihtiyacı olabilecek şeker, nişasta, yağ ve protein içeriği olan besinler orantılı olarak tüketilmeye çalışılmalıdır. Meyve ve sebze, süt, ekmek gibi besinlerin içinde olan şeker ve nişasta vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayacaktır. Şeker içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi sakıncalıdır. Bunlar yüksek kan şekerine neden olacağından, diyetin içeriğine alınmamalıdır. Vücuttaki dokuları onaran ve enerji elde edilmesinde kullanılan protein, belirli oranlarda tüketilmelidir. Bu nedenle diyette süt ve süt ürünleri, tavuk, et ve balık gibi yiyeceklere yer verilmelidir. Yetişkinlerde şeker hastalığı sırasında vücut ağırlığının 0,8 oranında protein ihtiyacı vardır. Bu oranlarda uygun protein tüketilmelidir. Diyet listesinde az miktarda yağda bulunmalıdır.

Posa içeriği yüksek olan besinler tüketilmelidir: Bitkisel yiyeceklerin insanlarda sindirim enzimleriyle parçalanamayan kısımları posa olarak tanımlanır. Bunlar iki farklı türde olur. Bazıları suda eriyen, bazıları ise suda erimeyen posadır. Suda eriyen posalar, vücuttaki karbonhidrat sindirimini yavaşlatmaktadır. Ayrıca glisemi oranındaki yükselmeyi önlerler. Suda erimeyen posalar ise yiyeceklerin bağırsaklara geçişinin hızlandırır ve bağırsaklardaki hareketi arttırır. Bu nedenle posa içeriği olan besinler, bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlığı önler, kanda kolesterol ve trigliserit oranını düşürür. Şeker hastalığı diyetinde posalı yiyecekler mutlaka yer almalıdır.

Tuz miktarı azaltılmalıdır: İnsanlar beslenme düzenleri içinde genellikle ihtiyaçlarından fazla tuz tüketirler. Bu sebeple tansiyonlarının yükselmesine sebep olurlar. Şeker hastalığında yüksek tansiyonun olması son derece risklidir. Bu yüzden tuz oranı sınırlandırılmalıdır.

Yağ oranı azaltılmalıdır: Diyetin içeriğinde yağ oranı az olmalıdır. Daha çok hayvansal yağların tüketilmesine çalışılmalıdır. Bu önlem kandaki kolesterol seviyesinde düşmeye neden olacaktır.

Şeker hastalığı diyeti örnek menü

Sabah kahvaltısı: Kibrit kutusu kadar az yağlı peynir, 1 tane katı pişmiş yumurta, 1 adet salatalık, 1 adet domates, 1 adet yeşil biber, 1 dilim tam buğday ekmeği ve şekersiz çay ya da kahve.

Ara öğün: 1 porsiyon mevsim meyvesi ve küçük kâse az yağlı yoğurt.

Öğle yemeği: 1 porsiyon sebze yemeği, 3 tane köfte, mevsim yeşilliklerinden hazırlanan salata, 1 dilim tam buğday ekmeği, 2 yemek kaşığı pilav ya da makarna.

Ara öğün: 1 porsiyon mevsim meyvesi ve 1 su bardağı az yağlı ayran.

Akşam yemeği: 3 tane köfte, 1 porsiyon sebze yemeği, mevsim salata, 1 kâse çorba, 1 dilim tam buğday ekmeği.

Gece öğünü: 1 porsiyon mevsim meyvesi ve 1 su bardağı şekersiz süt.
" } ] }