{ "title": "Şeker Hastalığı Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/seker-hastaligi-bitkisel-tedavi.gif", "date": "21.01.2024 14:11:15", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Şeker hastalığı bitkisel tedavi, şeker hastası olan kişiler yaşamları boyunca diyet, egzersiz, ağızdan alınan şeker düşürücü ilaç ve insülin kullanımıyla yaşamlarını sürdürmek zorundadır. Bu hastalığın tam olarak iyileştirilmesi için herhangi bir tedavi yolu bulunmamaktadır. Ancak uygulanan tedaviler hastalığı yani kan şekerini normal seviyelerde tutmaya yardımcı olur. Bu sayede hastalar normal yaşamlarını sürebilirler. Bu tedaviler uygulanırken doğadaki şifalı bitkilerden faydalanarak, kan şekerini kontrol altında tutmak için destek almak mümkün olabilir. Bunları doktorunuza danışarak kullanmanızı tavsiye ederiz.

Şeker hastalığında kullanılan şifalı bitkiler

Tunus baklası: Halk arasında çemen otu, boya otu, boy otu gibi isimlerle de bilinen bu şifalı bitki, şeker hastalarına oldukça faydalıdır. Bu konuda aktif olan çekirdeğin yağı alınmış bölümüdür. Bitkinin açlık ve tokluk sırsında glikoz ve kötü kolesterolü düşürdüğü belirlenmiştir. Ayrıca iyi kolesterolü yükseltmektedir. Şeker hastalarının diyetinde çemen otu tozu ya da yağı alınan çemen otu çekirdeği tozu mutlaka bulunmalıdır. Şeker hastalarının zayıflamasına engel olarak, güçlenmelerini sağlamaktadır. Ayrıca hastalığın ilerlemesini durdurur.

Arpa çimi: Çimlendirilerek kullanılan arpa, içeriğinde enzimler ve B vitaminleri içermektedir. Bu vitaminler şeker hastalarının sinir sisteminin normal çalışmasını sağlar. Kandaki ve idrardaki şekeri düşürür, idrara çıkmayı azaltır. Ağır hastalarda günlük insülin sarfiyatını azaltır, daha hafif hastalarda insülin ihtiyacını ortadan kaldırır. Diyabeti olan hamilelerde, çocuklarda ve yaşlılarda oldukça faydalıdır. Özellikle insülinin etkisiz kaldığı hastalara tavsiye edilir. Bu bitkiyi kullanmak için, çimlendirilen peygamber arpasını kurutup, öğütün. Yemek aralarında 1-2 tatlı kaşığı suyla birlikte içebilirsiniz. Dilerseniz yemeklerinize ilave edebilirsiniz.

Yulaf: Şeker hastaları için hem besin hem de bitkisel ilaç olarak kullanılabilir. Kandaki ve idrardaki şekeri, üre miktarını düşürür. Sinir sistemini onarır. Bunun şifalı etkisinden faydalanmak için, yemek aralarında 1 su bardağı suyun içinde, 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesini kısık ateşte pişirerek, içebilirsiniz. Bu uzun sürelide kullanılabilir.

Mersin yaprağı: bu bitkide kandaki ve idrardaki şekeri düşürür, kataraktı önler, nefesin aseton kokusunu önler, erkeklerde şekerin etkisi olan iktidarsızlığa iyi gelir. Hastaların insülinin kullanmasını önleyebildiği gibi, daha az miktar kullanılmasını sağlar. Vücutta doğal insülin görevi görür. Özellikle direnç kazanmış şeker hastaları için oldukça faydalıdır. Bitkinin kullanımı ise kurutulmuş toz olarak her yemekten önce 1 kahve kaşığı tozu, 1 çay bardağı suya koyarak içilebilir. Ayrıca 1 litre kaynamış suya, 1 yemek kaşığı yaş ya da kuru yaprağı koyarak, demleyip yemekten önce 1 çay bardağı içebilirsiniz. Kan şekeri çok yükseldiyse, 2 çay bardağı içilebilir.

Okaliptüs: bu bitkinin yaprakları şeker hastaları niçin faydalıdır. Kan şekerinin düşürülmesinde etkilidir. Kullanımı niçin, 1 litre suyun içine 20 gram kuru ya da yaş yaprağını koyarak ısıtın. Bir dakika kadar kaynadıktan sonra, 15 dakika demleyin. Bunu yemeklerden 15 dakika önce 1 çay bardağı içebilirsiniz. Toz halinde kullanılacaksa, 1 çay bardağı suyun içine yarım tatlı kaşığı koyarak içilebilir. Bugün de 2-4 bardak içilebilir.

Karadut yaprağı: bu bitki özellikle Balkan ülkelerinde şeker düşürmek için kullanılmaktadır. Kan şekerini düşürür ve kadınlarda şeker kaynaklı genital bölge kaşıntısını tedavi eder. Kullanımı için, yemeklerden önce 1 çay bardağı suyun içine 1 tatlı kaşığı karadut yaprağının kurusunu koyarak içebilirsiniz.

Ceviz yaprağı: bu bitkide şeker hastaları için oldukça faydalıdır. Kanda Hba1C değerlerini olumlu etkiler, kan şekerini düşürür. Ayrıca hastaların susuzluğunu azaltır. Bir litre kaynamış suyun içine, 20 gram yaş ya da kuru yaprak koyulur. Bu 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Yemeklerden önce 1 çay bardağı içilebilir. İnsüline bağımlı olan hastalar bir hafta insülin alarak, bir haftada bu çay içilerek kan şekeri seviyeleri düzene sokulabilir.

Keçi sakalı: Şeker hastaları için önerilen şifalı bitkiler arasındadır. Pankreasın çalışmasını arttırıp, insülinin verimli olmasını sağlar. Özellikle direnç kazanmış olan hastalarda oldukça faydalıdır. Kullanımı, yemeklerden önce 1 su bardağı suyun içine, 1 tatlı kaşığı çiçekli yaprağından konur. Bu 5 dakika kaynatılarak, 20 dakika demlenir. Kandaki şeker oranına göre, 2-4 bardak içilebilir. Fazlası şekeri çok düşürebilir.

Zeytin yaprağı: Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler arasındadır. Ancak tansiyonu düşük hastalara önerilmez. Yemeklerden önce 1 çay bardağı suyun içine, 30-40 damla zeytin yaprağının özü konularak içilebilir. Yaprak olarak kullanıldığında, yapraklar ince kıyılarak suda kaynatılabilir. Yemeklerden önce 1 çay bardağı içilir. Hem üreyi hem de kandaki şekeri düşürür. Yüksek tansiyonu düşürücü etkisi de bulunur.

Hindiba: Yaprak ve kök şeklinde bulabileceğiniz bu şifalı bitki hem genel sağlığa hem de şekeri düşürmeye etkilidir. Yapraklarını yemeklerde tüketebilirsiniz. Kökünden çay hazırlayabilirsiniz. Bir litre suyun içinde, 15 gram kök 15 dakika kaynatılır. Bu yemeklerden önce 1 çay bardağı içilebilir.

Ardıç tohumu: bu bitki evlerimizde baharat olarak kullanılır. Ayrıca 1 litre soğuk suyun içine 15 adet ardıç meyvesini toz halinde koyarak ısıtın. 10 dakika kaynadıktan sonra, 20 dakika demlendirin. Bunu yemek aralarında, günde 3-4 çay bardağı içebilirsiniz.
" } ] }