{ "title": "Şeker Hastalığı Belirtileri", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/seker-hastaligi-belirtileri.gif", "date": "19.01.2024 20:54:41", "author": "ismail tüfek", "article": [ { "article": "Şeker hastalığının belirtileri, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen tıptaki adı diyabet; vücudun karın bölgesinde, mide arkasında “pankreas” isimli bezin kan şekerini düzenlemek amacıyla salgıladığı, “insülin” hormonunun dengesiz salgılanması olayıdır.

Kandaki şeker vücudun kullandığı enerjinin büyük bir kısmını karşılar. İnsülin hormonun vücudun anlık ihtiyacına göre salgılanamaması durumunda, şeker hücrelere giremeden kanda birikme yapar. Bu durumda hücreler zarar görür. Kısaca bu hormon dengesizliği, vücuda alınan Glikozun yani şekerin, kullanılamamasına neden olur. Şeker hastalığı iki türdür. Eğer insülin tamamen salgılanmıyorsa, Tip 1 Diyabet, eğer kısmen azsa veya salgılandığı halde, vücut dokuları direnç gösteriyorsa; Tip 1 Diyabettir. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve genç nüfusta görülür. Genelde insülin tedavisi uygulanır. Tip 2 diyabet ise genelde 35 yaş üstü kesimde görülür. İlaç tedavisi, egzersiz, diyet gibi önleyici tedavi uygulanır. Ömür boyu süren bir hastalıktır. Vücuda giren glikozun kullanılamayan fazla miktarı deri altına yağ hücresi olarak depolanır. Bu durumda kilo almaya sebep olur. Fazla kiloda şekerin yükselmesine neden olur. Şekerin gündelik hayatta açlık; 120 mg/dl, tokluk; 140 mg/dl seviyelerinin üstüne çıkmaması gerekmektedir.

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Şeker hastalığı; yukarıda belirttiğimiz gibi, belirtilerle başlar. Bu hastalığa yakalanmış kişi, eğer doktoru tarafından, verilen diyet ve ilaç programına riayet ederse uzun yıllar şeker hastalığını kontrol altında tutarak yaşayabilir. Ayrıca kişinin sinirlenmemesi gerekmektedir. Kişi sinirlendiği an dışarıdan bol miktarda şeker almış kadar hiperglisemi yani şeker yükselmesi veya hipoglisemi yani şeker düşmesi yaşanır. Kısaca halk arasında da denildiği gibi; şeker hastalığı zengin hastalığıdır. Hastalığa yakalanan kişi kaliteli bir yaşam sürmek zorundadır. Aksi takdirde kişinin yaşamı komaya bağlı ölümle bile son bulabilir.
" } ] }