{ "title": "Reaktif Hipoglisemi", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/reaktif-hipoglisemi.gif", "date": "19.01.2024 10:21:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Reaktif hipoglisemi, yemek sonrasında kan şekerinin düşük olması, yaşamın olumsuz etkilenmesi, enerjinin düşmesine neden olan, halsizlik, yorgunluk ve baş dönmesi etkileri olan, iş veriminin düşmesine neden olan, kişileri öfkeli, kızgın ve sabırsız bir duruma getiren rahatsızlıktır. Toplumda çok yaygın rastlanmasına rağmen, önemsenmeyen bir durumdur. Genellikle kilo veremeyen kişileri etkilemektedir.

Reaktif hipoglisemi hangi belirtileri verir?
Bu etkilerin görülmesi dengesiz beslenme, karbonhidratlı, nişastalı ve şekerli gıdaları fazla tüketmekten, stresten, aşırı kafein alımından ya da ailede kalıtsal şeker hastalığı olması gibi etkilerden kaynaklanır. Kilolu olan kişilerde hipoglisemi atakları daha çok görülse de normal kiloda olup egzersiz yapmayan, depresyon geçiren kişilerde kan şekeri düşüklüğüne maruz kalabilir. Kan şekerindeki düşüklük genellikle sabah 11.00 ile öğleden sonra saat 16.00 gibi olur. Hastalar gün içinde bu saatlerde kendilerini daha yorgun hissederler. Bu nedenle kek, çikolata, pasta gibi besinlere yönelirler. Bunları tükettikten sonra belirtiler düzelmeye başlar. Öğle yemeğinde tüketilen tatlı ve nişastalı gıdalarda öğleden sonra etkisini gösterir. Kan şekerinde düşme başlar. Sabah ve öğle yemeklerinde protein tüketenlerde bu etkiler fazla görülmez. Kan şekeri düşmesinde sonra yenilen tatlı besinler bir saat kadar geçici rahatlama sağlar. Daha sonra yeniden kan şekerinde düşme olur. Kişiler bu iniş çıkışlarla birlikte daha fazla şekerli besin tüketmeye başlar. Sabahları daha huzursuz olur, kavga ve tartışma eğilimi gösterir. Yemek yedikten sonra düzelme başlar. Diyet yapan kişilerde, diyette baş dönmesi ve açlık atakları yaşadıklarından, diyeti bırakırlar. Kan şekeri düşmesinin önlenmesi için, sebze ve meyve, tam tahıl ürünleri tüketilmelidir. Hastalar üç ana öğün ile üç ara öğün tüketmelidir. Bu ataklar hastada stres hormonlarının yani adrenalin salgılanmasını arttırır, panik atak, anksiyete ve depresyon etkileri gösterebilir.

Reaktif hipoglisemi hastaları glisemik indeks diyeti uygulamalıdır

Glisemik indeksi yüksek besinler yani nişastalı gıdalar, basit şekerler, baklava, reçel, börek, patates gibi yiyecekler oldukça azaltılmalıdır. Besinlerin glisemik indeksi öğrenilmeli ve buna göre tüketilmelidir. Kilo vermek için hastaların bu diyeti uygulaması gerekir. Şeker yükü fazla olan yani glisemik indeksi yüksek olanlar beslenme listesinde olmamalı ya da çok az yer almalıdır. Bunların yerine tam buğday ekmeği, yulaf, kepek ekmeği gibi şeker yükü düşük olanlar tüketilmelidir. Bu diyet kişiye özel düzenlenmelidir. Hastalarda yapılan kan testleriyle reaktif hipoglisemi tanısı konulduysa, yaşam koşullarına uygun olan özel bir diyet planlanmalıdır. Bu hastalar yemeklerini az ve sık yemeli, yemekler sıcak ya da soğuk olmamalı, yemekten önce ve sonra dinlenmeli, yemekte sıvı almamalı, sıvılar yemekten 45 dakika önce ve sonra alınmalı, meyve günde 2 porsiyondan fazla tüketilmemeli, yemekten sonra bir süre sırt üstü yatarak dinlenmelidir.
" } ] }