{ "title": "Normal Kan Şekeri Değerleri", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/normal-kan-sekeri-degerleri.gif", "date": "20.01.2024 18:31:45", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Normal kan şekeri değerleri, kan şekeri karbonhidratların en ufak parçası olan glukozdan oluşmaktadır. Vücutta bulunan tüm hücrelerin glukoza ihtiyacı vardır ve glukozun vücutta kullanılabilmesi için karaciğerin glukozu çevirmesi gerekir.

Kan şekeri değerinin 55 mg ya da daha az olması hipoglisemi olarak tanımlanır. Hipoglisemiye yol açacak faktörler ortadan kaldırılırsa hipoglisemi kontrol altına alınabilir. Aksi halde insülin ya da diyabet ilacı kullanan kişilerde hipoglisemi oluşum gösterebilir.

Kan şekerinin değerlerinde yaşanan problem sonucu kişide göz kararması, titreme, ağız kuruluğu gibi bazı şikâyetler yaşanabilir. Bu tür şikâyetleri olan kişilerin kan şekeri ölçümlerini yaptırmaları ve ölçümlere göre özellikle beslenme programlarında değişimlere gitmeleri gerekir. Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamalara göre, kan şekeri değerleri 100'ün üzerinde olan kişiler şeker hastalığına karşı risk altında olan kişilerdir. Bu risk, düzenli egzersiz programı, sağlıklı beslenme, aşırı yağ ve şekerden uzak kalmak ve sigarayı bırakmak gibi önlemler alındığında en az oranlara indirilebilir. Sağlıklı bir bireyin kan şekeri testi sonucu 90 miligram olmalıdır.

Açlık kan şekeri değerleri ortalama 8 saat süren bir açlığın arkasından yapılan ölçümlere göre 90'ı geçmişse ve açlık kan şekeri ölçümü 90-126 oranlarına çıkmışsa şeker hastalığına karşı yukarıda sıralanan önlemlerin alınması şarttır. Bu önlemler sayesinde şeker hastalığı geciktirilebilir. Ölçüm sonuçlarına rağmen önlem alınmadığında, şeker sınırları aşılır ve şeker hastalığına maruz kalınır. Şeker hastaları gerekli tedaviye başlamazsa organlarda hasar, böbrek yetmezliği, göz kusurları ve kemik yapısında bozukluk gibi çok ciddi sağlık problemleri yaşanabilir. Açlık kan şekerinin normal kabul edilmesi için değerlerin 90 miligram ve daha altında olması gerekir.

Tokluk kan şekeri değerleri yemek yendikten 2 saat sonra yapılan ölçümlere göre 140 miligram ve daha altında olmalıdır. Eğer sonuç 140-200 arasında ise kişi risk altındadır. Tokluk kan şekeri değerleri bazı önlemler alınarak kolaylıkla normale dönebilir.
" } ] }