{ "title": "Kan Şekeri Düşmesi", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/kan-sekeri-dusmesi.gif", "date": "19.01.2024 04:55:28", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kan şekeri düşmesi, kan şekeri düşmesi tıpta hipoglisemi olarak tanımlanan bir hastalıktır. Kanda bulunan glukoz düzeyinin 70 mg/DI altına düştüğünde kendini belli etmektedir. Uzun süre aç kalmak, ağır egzersiz yapmak, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri olarak gelişim gösterebilir. Kan şekerinin düşmesi kişi hafif etkileyebileceği gibi orta ya da şiddetli bir şekilde de etkileyebilir.

Hafif Düzeyde Kan Şekeri Düşüklüğü

Kan şekeri düşüklüğü hafif olarak seyrediyorsa mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, açlık, soğuk terleme gibi şikâyetler ortaya çıkabilir. Kan şekeri düşüklüğü hafif seviyede olan kişiler gerekli tedavilerini yaptırmazsa sorun ilerleyerek daha ciddi şikâyetlere maruz kalınabilir.

Orta Düzeyde Kan Şekeri Düşüklüğü

Orta düzeyde kan şekeri düşüklüğü kanda bulunan glikoz düzeyinin 55 mg/Dl'nin altına düştüğü zaman oluşum gösterir. Hafif seviyedeki kan şekeri düşüklüğüne oranla baş dönmesi daha ciddi hissedilebilir ve baş dönmesi ile baygınlık söz konusu olur. Orta dereceli kan şekeri düşüklüğünde kişi kendi ihtiyaçlarını gidermekte bile güçlük yaşayabilir. Sürekli bulanık görme ve konsantrasyon bozukluğu açığa çıkabilir. Tedavi edilmediği sürece belirtiler daha ciddi boyutlara ulaşabilir.

Şiddetli Kan Şekeri Düşüklüğü

Kan şekeri düşüklüğü şiddetli seviyelere ulaşmışsa kanda glikoz düzeyi 35-70 mg/Dl'nin daha altındadır. Şiddetli kan şekeri düşüklüğü koma, hipotermi gibi sonuçlar doğurur. Hatta hayati tehlike oluşturarak ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Kan şekeri düşüklüğü şayet tedavi edilmezse ve uzun süredir devam ediyorsa ciddi sağlık komplikasyonları oluşum gösterebilir. Beyin hasarı ve kalp problemleri gibi geri dönüşü mümkün olamayan sorunlar yaşanabilir. Gebelerde yaşanan kan şekeri düşüklüğü nedeni ile anne karnındaki bebekte doğum kusurları oluşabilir.

Kan Şekeri Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
Kan Şekeri Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Bilinci açık olan hastalarda ağız yolu ile şekerli gıda takviyesi yapılır. Kan şekeri ölçümleri yapılır. Eğer hastanın bilinci kapalı ise glujagon ampul enjekte edilir. Yapılan enjekte kan şekerini hızla yükseltir.

Kan Şekeri Düşüklüğünü Önlemek için

Kan şekeri düşüklüğünü kontrol altına alabilmek için kan şekeri düzeyi dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Kullanılması gereken ilaçlar mutlaka doktor reçetesi ile kullanılmalıdır. Aynı zamanda düzenli egzersiz ve beslenme programı kan şekeri düşüklüğünü kontrol altına almak için en önemli ayrıntıdır.
" } ] }