{ "title": "Hipoglisemi Tedavisi", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/hipoglisemi-tedavisi.gif", "date": "20.01.2024 08:21:22", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Hipoglisemi tedavisi, diyabetin akut komplikasyonları arasında olan hipoglisemi, kan şekeri seviyesinin normal değerlerinin altına düşmesidir. Bu insülin kullanan hastalarda daha sık görülmesine rağmen, şeker düşürücü hap kullanan hastalarda dikkatli olmadığı zaman şeker düşüklüğü görülür. Bunun dışında yemeklerin ve ara öğünlerin zamanında yenmemesi ya da az yenmesi, fazla egzersiz yapılması ya da uygun olmayan dönemlerde egzersiz yapılması ve alkol kullanımı hipoglisemi nedeni olabilir.

Hipoglisemi tedavisi nasıl yapılır?

Herkeste farklı belirtilerle ortaya çıkan hipoglisemi, genellikle açlık hissi, titreme, soğuk terleme, sinirlilik gibi etkilerle kendini gösterir. Buna önlem alınmadığında, hastada bulanık görme, şuur ve konsantrasyon bozukluğu ve şuur kaybına gidecek kadar etkili olur. Bazı hastalarda direkt olarak şuur kaybı gelişebilir. Bu nedenle kan şekeri ölçümleri daha sık yapılarak, atakların önlenmesi gerekir. Hipoglisemi belirtileri hisseden kişilerin yapacağı ilk şey kan şekerini ölçtürmektir. Kan şekerinin 70 mg/dl altında olması halinde, hipoglisemi varlığı kesinleşmiş olur. Bu durumda hemen basit şeker alınmalıdır. Hastalar hemen 2-3 adet kesme şeker, 1 çay bardağı meyve suyu ya da 2 tatlı kaşığı toz şeker tüketmelidir. Belirtiler 10-15 dakika içinde düzelmezse ya da giderek kötüleşirse, yeniden aynı miktarlarda basit şeker alınmalıdır. Daha sonra yemek vakti geldiyse yemek yenmeli ya da ara öğün yapılmalıdır.

Diyabet eğilimi olduğunda, glukagon enjeksiyonu hastalara anlatılmalıdır. Glukon kan şekerinde şuur kaybına sebep olacak kadar düşme olduğu durumlarda uygulanan ve karaciğerden kana şeker salınımının olmasını uyaran bir ilaçtır. Kişilerde kan şekeri düştükten sonra, bilinç kaybı gelişirse ağızdan herhangi bir şey yemeleri mümkün olmaz. Bu tedaviyi kişi kendi başına yapamayacağından, mutlaka yanında olan bir yakını bu tedaviyi uygulamalıdır. Bu yüzden glukagon enjeksiyonunun yapılışını hastanın yanında olabilecek bir yakını öğrenmelidir. Eczanelerde glukagon hazır olarak bulunmaktadır. Bu enjektör içine çekilerek, kas içine enjekte edilir. Hipoglisemi halinde olan hastalar çoğunlukla yapılan glukagon enjeksiyonuna 15-20 dakikada cevap verir. Bu süre içinde hastadan bir yanıt alınamazsa, bilinci açılmazsa yapılan enjeksiyon tekrar edilmelidir. Acil olarak profesyonel destek alınmalıdır.

Hipoglisemi hastalarda insülin zamanında meydana gelmiş ise ilk önce kan şekerini normal ısıda yükseltir. Bu yüzden hemen 2-3 adet kesme şeker alınmalıdır. Bundan 10 dakika sonra yemek yenmelidir. Yemek yedikten yarım saat sonra, kan şekeri ölçümünde normal değer tespit edildiğinde doktora danışarak insülin miktarı azaltılarak uygulanmalıdır.
" } ] }