{ "title": "Hipoglisemi Diyeti", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/hipoglisemi-diyeti.gif", "date": "19.01.2024 09:52:01", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Hipoglisemi diyeti, kan şekeri normalden düşük olan kişilerin uygulaması gereken bir diyettir. Yemek yiyinceye kadar huzursuzluk, bitkinlik ve halsizlik çeken kişiler, gün içinde açlık atakları çeken kişiler, öğleden sonra baş ağrısı çeken, baş dönmesi olan, çabuk sinirlenen ve kontrolünü kaybeden, yemeklerden sonra uykusu gelen kişilerin kan şekerinin düşük olduğu söylenebilir. Yemek sonrasında kan şekerinin yükselmesi ve insülin hormonunun fazla salgılanmasıyla kan şekerinde olan düşme reaktif hipoglisemi olarak tanımlanır. Bu düzensiz ve aşırı insülin salgılanmasına işaret eder. Kan şekerini hızla yükselten besinlerin aç karnına tüketilmesi terleme, aşırı acıkma hissi, yeniden gıda yeme isteği uyandırır. Hipoglisemi nedeniyle devamlı tatlı tüketimi ile kilo artışı olur. Bu kişilerde açlık kan şekeri değerleri normal çıkar. Kan şekeri normalde 70-110 mg/dl değerleri arasındadır. Hipoglisemi tanısı için, şeker yükleme testi yapılmalıdır. Bu sorun düzensiz beslenen, aşırı miktarda hızla kilo alıp veren, öğün atlayan ve ailesinde şeker hastalığı bulunan kişilerde daha fazla görülür. Hipoglisemi tanısı konulduktan sonra, mutlaka diyetle tedavi edilmelidir. Çünkü ileride oluşacak şeker hastalığının habercisi olarak kabul edilir.

Hipoglisemi diyetinde nelere dikkat edilmelidir?

Fazla olan kiloların verilmesi hedeflenmelidir. Uzun süre aç kalmamaya dikkat edilmeli, tatlı tüketiminden kaçınılmalıdır. Özellikle aç karnına tatlı yenmemelidir. Öğünler atlanmamalı ve düzenli bir beslenme sağlanmalıdır. Her besin grubu yeterince tüketilmelidir. Kan şekeri yemekten sonra 3 saat içinde düşmeye başlayacağından, 3-4 saatte bir az ve sık yemek yenilmelidir.
" } ] }