{ "title": "Hamilelikte Şeker Hastalığı", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/hamilelikte-seker-hastaligi.gif", "date": "20.01.2024 21:10:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Hamilelikte şeker hastalığı, hamilelik dönemi anne adayları açısından özel bir dönem olarak kabul edilir. Bu süreçte anne adayları için birçok hastalığa yakalanma riski bulunmaktadır. Bunların arasında olan şeker hastalığı, anne adayında gebelikten önce olabileceği gibi, gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı her iki durumda mutlaka tedavi edilmelidir. Bu hastalık pankreastan salgılanan insülinin yetersiz olması yüzünden oluşan metabolik bir hastalıktır. Vücutta karbonhidrat, protein ve yağ mekanizmaları bozulmakta, kandaki glikoz oranı artmaktadır. Geçmişte diyabetik olan kadınların hamile kalmamaları tavsiye edilse de günümüzde bu hastalığın tedavisi hakkında ilerleme kaydedildiğinden, anne adayları hamilelik döneminde tedavi edilebilmektedir. Fakat şeker hastalığıyla komplike olan gebeliklerde konjenital anomali olması ve komplikasyon gelişimi normal gebeliklere göre daha yüksektir. Gelişmiş tanı ve tedavilerle, komplikasyon hızı düşürülebilmektedir.

Şeker hastalığı insülin eksikliği ve insülin direnciyle ya da ikisiyle birlikte gelişmiş hiperglisemi ile karakterize olmuş metabolik bir hastalıktır. Hamilelikte bu türlerin hepsi görülebilir. Bunlardan biri insülin bağımlısı Tip 1 diyabet, diğeri insülin bağımlısı olmayan Tip 2 diyabet, bir diğeri ise gestasyonel diyabettir. Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet hamilelik öncesi varken, gestasyonel diyabet sadece hamilelikte gelişen tiptir.

Hamilelikte fizyolojik değişimler
Hamilelikte gestasyonel diyabette klinik bulguları
Hamilelikte şeker hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Anne adayının gebelik haftasına ve kilosuna göre uygun kalori hesabı yapılır. Hesaplanan kalori belirli oranda protein, karbonhidrat ve yağa ayrılır. Anne adayının ara ve ana öğünlerde alması gereken kalorilere göre, diyet regülasyonu uygulanır. Bu diyetisyen eşliğinde, doktorla birlikte yapılır. Ayrıca günlük egzersiz programı uygulanır. Bu şekilde kontrol altına alınamayan şeker hastalığında, insülin tedavisine başlanır.
" } ] }