{ "title": "Geçici Şeker Hastalığı", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/gecici-seker-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 09:14:36", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Geçici Şeker Hastalığı; Günümüzde insan yaşamını ve sağlığını tehdit eden çağımızın hastalıklarından biridir. Tıp dilinde diyabet hastalığı olarak tanımlanır. Birçok insan bilinçli bir şeklide şeker hastalığının farkında iken birçoğunun da haberi bile olmamaktadır. İnsülin hormonu ile ilgilidir. Pankreas tarafından salgılanır. Pankreas, karın boşluğunda ve midemizin hemen arkasında yer alan bir salgı bezidir. Eğer pankreas la ilgili bir rahatsızlık söz konusu olursa yeterinde salgı salgılayamaz hale gelir ve şeker hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. İnsülin hormonunun yetersiz kaldığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Son yıllar da önemli ölçüde yaygınlaşarak 7'den 70'e herkesin başına gelebilen bir rahatsızlık türüdür. İnsülin yetersizliğinden kaynaklanan rahatsızlıklara rağmen tedavi edilmez ise ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği gibi ömür boyu kalıcı olmasına da neden olmaktadır. Kalıtsal olmadığı sürece ve bazı durumlar haricinde şeker hastalığını iyileştirmek mümkündür. Buna geçici şeker hastalığı adı verilmektedir. İnsülin yetersizliği vücuda alınan besinlerin ve şeker miktarının tam olarak dokulara ulaşmaması ile meydana gelir. Vücut ve dokular şeker ihtiyacı yaşarken kandaki şeker seviyesi yükselir. Yükselen şeker kanda zehir etkisi yaratır ve diğer organların sağlığını da ciddi boyutlar da etkilemektedir. Vücudun belirli ölçüde şekere ihtiyacı varır. Pankreas vücudun ihtiyacı olan insilün miktarını salgılayarak kana ve hücrelere ulaştırır. Aşırı derecede vücuda alınan karbonhidrat ve protein kan şekerinin yükselmesine neden olur.

Genelde şeker hastalığının belirtileri şu şekildedir
Geçici şeker hastalığı bulunan kişiler

Aşırı ve ani şeker tüketiminden uzak durmalı, Besinlerin yanı sıra arada ara öğünler ile destek yapılmalıdır. Aşırı kilo şeker hastalığını tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır. Eğer aşırı derecede tatlı ihtiyacı duyuluyor ise meyveli yoğurtlar ya da çok aşırıya kaçmadan meyveler tercih edilmelidir. Geçici şeker hastalığında en önemli tedavi kan şekerini her zaman aynı seviyede tutulmasıdır. Doktorlar ve diyetisyenler yardımıyla yapılacak diyet kandaki şeker seviyesinin kontrolünü sağlamaktadır.

Kandaki şeker düzeyinin kontrol alınmasını sağlayan etkenlerden biri de egzersizdir. Düzenli yapılan egzersiz hareketleri kan da birikmiş olan şeker miktarının kaslarda toplanmasına ve daha çabuk vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Bazı zamanlarda da şeker hastalığının tedavisinde insülin kullanılır. İnsülinde kandaki şeker oranının dengede tutulmasını sağlar.

Günümüzde toplum içinde yaşayan herkes aslında şeker hastası olmaya aday bireylerdir. Hiç ortaya çıkmaması ya da erkenden teşhisinin koyulup ortadan kalkması için hayatımız boyunca yediklerimize dikkat etmeli ve yaşamımızda ne kadar az şeker tüketir isek o kadar çabuk iyileşir ve bu rahatsızlığa yakalanma oranımız da o kadar çabuk düşer. Tedavi edilmemesi sonucunda göz hastalıklarından, böbrek hastalıklarına varana kadar çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Çok ileri aşamalar da ise pankreas nakli uygulanması mümkündür. Şeker hastalığı erken teşhis de çok kısa bir süre içinde düzeltilebilir. Bu yüzden sağlığımıza dikkat etmeli ve bu konuyla ilgili en ufak bir şüphemiz olursa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekmektedir. Geçici şeker hastalığı ve Şeker hastalığı kalp ve damar sistemini bozan ve bütün vücudu etkileyen bir rahatsızlık olup organların hızla çöküp, çok hızlı bir şeklide yaşlanmasına neden olur. Bu yüzen en kısa zamanda erken teşhis yöntemlerine gidilmesi ve her sene 1 kere bu konu ile ilgili testlerin yapılmasında fayda vardır.
" } ] }