{ "title": "Diyabette Beslenme", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/diyabette-beslenme.gif", "date": "19.01.2024 09:28:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Diyabette beslenme, diyabet bir beslenme bozukluğu olduğundan, bu bozulmayı yeniden bilinçli olarak düzenlemek gerekir. Tedavi olarak hastalara verilen insülin, geçici bir süre işlev görmektedir. Hastaların asıl tedavisi kendi yediği besinleri bilinçli şekilde tüketmesinden geçer. Şeker hastalarının bu sebeple yağlı ve proteinli gıdaları fazla tüketmesi doğru değildir. Süt, et, yumurta gibi gıdaların fazla tüketilmesi ileride damar sertliği ve gut hastalığı gibi sorunlara neden olur. Yağ oranını fazla almak ise hastaların aseton komasına girmesine neden olur. Hastalar uyku ilacı, ağrı kesici ilaç alırsa, tuz oranı yüksek beslenirse, alkol alırsa sağlıkları kötüye gider. Bu maddeler yorgun karaciğere, kalp ve damarlara hasar verir.

Diyabet hastaları beslenmede nelere dikkat etmelidir?

Hastalar diyabeti sürekli olarak kontrol altında tutmak zorundadır. Bu yüzden diyabet hastaları belirli oranlarda taze sebze ve meyve tüketmelidir. Bu vücutlarındaki atık maddelerin azalmasına ve böbreklerin yorulmamasına neden olur. Yani beslenme içinde gıdalar, en az atık madde bırakacak olanlardan seçilmelidir. Mümkünse sebze ve meyveler çiğ tüketilmelidir. Yemeklerden 5-10 dakika önce limonlu ve zeytinyağlı mevsim salatası tüketilmelidir. Bu salatanın tüketilmesi, salgı bezlerini ve pankreası çalıştıracaktır. Aynı zamanda insülin sarfiyatını azaltacaktır. Yemeklerde salatalar daha önce tüketilmelidir. Bunun düzenli olarak yapılması halinde, insülin kullanımı azaltılabilir, hatta kesilebilir. Çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveler, hastaların susuzluğunu giderecektir. Hastalar günde 40-60 gram sorbitol ya da fruktoz adlı şeker tüketebilirler. Tatlılarını, çay ve kahvelerini bunlarla hazırlayabilirler. Bu hastalara güç kazandıracaktır.
Diyabette gıda maddelerinin seçimi nasıl olmalı?

Karbonhidratlı besinler: Bunlar vücuda şeker veren gıdalar olduğundan, hastalar belli oranlarda tüketmelidir. Bu oran 200-250 gram arasında değişir. Şeker veren gıdaların içinde en önemlileri hububatlardır. Bunları kepekli undan yapılan yiyeceklerden tercih etmek gerekir. Çünkü kepekli unun hazmı uzun sürer ve kana şeker olarak yavaş geçer. Aynı zamanda bol miktarda B vitamini içerir. Beyaz un ise vücuttaki insülin sarfını arttırır, B vitaminlerinin tüketimine sebep olur. Hububat dışında şeker veren besinler fasulye, nohut soya, mercimek gibi bakliyatlar, enginar, yer elması gibi sebzelerdir. Mevsime göre çiğ sebze ve meyve tüketilerek, aseton artışı ve koma önlenmelidir.

Proteinli besinler: Hastalar vücutta az miktarda atık bırakacak proteinli besinleri tercih etmelidir. Bunların arasında et, tavuk, balık, beyaz peynir, süt, yumurta, yoğurt yer alır. Şeker hastaları en iyi proteini yoğurt, süt, beyaz peynir ile yumurtadan alabilir. Soya fasulyesi ve kuru yemişlerde belirli oranlarda tüketilebilir.

Yağlar: Hastalar sıcaklık ve kimyevi işlem görmeyen yağları tercih etmelidir. Ancak yağ oranı düşük tutulmalıdır.
" } ] }