{ "title": "Diyabet Şeker Hastalığı", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/diyabet-seker-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 07:33:55", "author": "Sevda kocaman", "article": [ { "article": "
Diyabet Şeker Hastalığı, İnsan vücudunda midenin arka kısmında pankreas isminde bir bez bulunmaktadır. Bu pankreas ismindeki bez kan şekerini düzenleyen hormonlar salgılamaktadır. Bu salgılanan hormonlardan birine de insülin denmektedir. İnsülin'in düzgün salgılanmaması ya da etkisiz kalması durumunda hücrenin enerjisini karşılamak gibi önemli bir görevi olan şeker hücreye girememektedir. Bu durumda da şeker kanda birikmektedir. Kanda normal bulunması gerekenden daha fazla şeker bulunur. Bu durum da bütün hücrelere zarar vermeye başlar. Ortaya diyabet şeker hastalığı çıkar. Çünkü fazla şeker zehir gibidir. Diyabet şeker hastalığı genellikle aynı zamanda kalıtsal ve çevresel faktörlere bağlanmaktadır. Ülkemizde ve dünyada hızla arkan hastalıklar arasında olan diyabet şeker hastalığı ülkemizde %10 civarındadır. Şeker hastalığının gelişmesine engel olmak ve ortaya çıkmasını önlemek için sağlıklı beslenmek ve günlük hareketi artırmak gerekmektedir. Diyabet şeker hastalığı körlük, felç, böbrek yetmezliği ve ayak kesilmesi gibi önemli rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi diyabet şeker hastalığında da erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.

Diyabet Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Diyabet Şeker Hastalığının Çeşitleri

Tip 1 Diyabet Şeker Hastalığı: Pankreasta insülin yapan beta hücreler hasar görür veya insülin yapımını engelleyecek hastalıklar oluşursa Tip 1 diyabet şeker hastalığı ortaya çıkar. Bu durumda kandaki şeker miktarı artış göstermekte, karaciğerde enerji ve kolesterol yapımı için yağın kullanımı aşırı derecede artmakta ve vücut proteinleri azalmaktadır. Kısaca başlama yaşı 20'den küçüktür. Hasta zayıflamaya başlar insülin vücutta üretilemez ya da az üretilir.

Tip 2 Diyabet Şeker Hastalığı: Tip 2 şeker hastalığında problem insülinin eksikliği değil insülinin etki gösterememesidir. İnsülinin bağlanma yerinde problem vardır ya da bağlanma yeri sayısı normalden azdır. Tip 1'e göre daha fazla görülmektedir. Özellikle bu hastalık yetişkinlerde görülmektedir. Başlama yaşı genellikle 40'tan büyüktür. Bu rahatsızlığa aynı zamanda erişkin tipi diyabet şeker hastalığı denmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan hastaların çoğu şişmandır.

Kimlerde Diyabet Şeker Hastalığı Görülme İhtimali Fazladır
Diyabet Şeker Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diyabet şeker hastalığının tedavisinde öncelikli amaç kan şekerini ayarını sağlamak yani kan şekeri yükselmelerini ve düşmelerini engellemektir. Diyabet kontrolü kan şekeri seviyenizi mümkün olduğunca normale en yakın tutmak anlamına gelmektedir. Tüketilen besinlerin karbonhidrat içeren besinlerin vücudun ihtiyacından fazla olarak tüketilmesi kan şekeri seviyesini yükseltmektedir. Bu nedenle kan şekeri kontrolünün sağlanmasında bireye özgü beslenme düzeni ayarlanması oldukça etkili bir tedavidir. Egzersiz yapılması vücudun glikozu etkili bir şekilde kullanmasını ve kan şekeri kontrolünü sağlamaktadır. Ayrıca egzersiz şişman diyabetlilerin kilo kaybetmesine yardımcıdır. İnsülin yaşam için gereklidir. Vücut insülin üretmiyorsa dışarıdan enjeksiyon yoluyla ilaç olarak insülin alınması gerekmektedir. Tip 2 diyabet şeker hastalığına sahip kişilerin kan şekeri ayarını sağlamak amaçlı ağızdan alınan ilaçlara ya da insüline gerek olmaktadır.
" } ] }