{ "title": "Diyabet İlaçları", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/diyabet-ilaclari.gif", "date": "20.01.2024 23:57:44", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Diyabet ilaçları, diyabet hastaları pankreasları yeterince insülin üretemediğinden ya da hiç üretemediğinden, insülinin etkisiz kalmasından ötürü insülini dışarıdan almak zorunda kalırlar. Diyabet hastaları oral yoldan metfomin, glimepiride, pioglitazone, stagliptin gibi ilaçlarla enjeksiyon halinde insülin kullanırlar. Tip 2 diyabet hastaları ağızdan şeker düşürücü ilaç ve insülin alırken, Tip 1 diyabet hastaları iğneyle insülini dışarıdan alır. İnsülin iğneyle cilt altına verilir. Etkisine göre 3 tip insülin bulunmaktadır. İnsülin tipi ve günlük doz kandaki şekerin oynama durumuna, yeme şekline, öğün adedine, gebeliğe ya da diğer hastalıklara göre doktor tarafından belirlenir. İnsülinin fazla miktarda alınması, hastaların kan şekerini düşürüp komaya girmelerine neden olur.

İnsülin iğnesi nereye yapılır?

İnsülinin vurulacağı yer oldukça önemlidir. Kan damarlarının ve sinirlerin olduğu bölgelere iğne yapılmamalıdır. Cilt altına ve kaslara dalmayacak şekilde iğne yapılmalıdır. İğne yapılan yerlerde, genellikle kadınlarda yağ düğmecikleri oluşur. Bu yüzden aynı bölgeye ayda bir gelecek şekilde iğne yapılmalıdır. İnsülin iğnesi köpürtülmeden, iki el arasında yuvarlanarak şırıngaya çekilmelidir.

İnsülin tedavisindeki komplikasyonlar

İnsülin iğnesi yapıldığında, bölgede ağrıya ve acıya neden olmamalıdır. Bu etkiler oluyorsa, insülin yeterince oda ısısına gelmeden yapılmış ya da iğne sinire gelmiş olabilir. Ayrıca bölgede iğne yapıldıktan sonra kanama olmamalıdır. Bu iğnenin damara geldiğini işarete eder. Temiz bir iğne apse oluşumuna neden olmaz. Bazı diyabetiklerde ise insülin alerjisi görülebilir. Bu vücutta kaşıntı ve kızarıklık etkisi gösterir. Dudaklarda, gözlerde ve boğazda ödem oluşabilir. Bu etkilerde insülin tipinin değiştirilmesi gerekir.

İnsülin kullanımında şekerin aniden düşmesi

Bu insülin kullanan hastalarda en fazla rastlanan ve tehlikeli olan bir durumdur. Bu hastaların komaya girmesine neden olabilir. Hastalarda şekerin aniden düşmesi halinde;
Bu belirtiler ani şeker düşmesinde bir arada ya da tek olarak görülebilir. Hastalar bu şekilde dikkatlerini toplayamaz, çevresindekilere öfkeli olur ve toplum içine giremez. Hastaya bir bardak şekerli su verilirse, hemen etkisini gösterir. Belirtiler yok olmaya başlar. Şekeri düşenlerin uykusu dinlendirici olmaz ve çok rüya görürler. Komaya girdiklerinde titrerler, yıkılırlar. Bazı hastalarda beyinde tahribat olur, felç gelişebilir.

Ağız yoluyla alınan şeker düşürücü ilaçları kimler kullanabilir?

Tip 1 diyabet hastası olmayan kişiler kan şekerini kontrol altında tutabilmek için, ağızdan alınan şeker düşürücü ilaçlara ihtiyaç duyar. Yani Tip 2 diyabet hastaları bu ilaçları kullanabilir. Bu tip diyabet hastalığında, kan şekerini kontrol etmek için insüline ihtiyaç duyulmaz. Tip 1 diyabet hastalarının tedavisinde bu ilaçlar yer almaz.

Oral ilaçlar nasıl etki eder?

Oral yoldan alınan ilaçlar insülin olmadığı için, uygulanan tedavi diyet ve egzersizlerle desteklenmelidir. İlaçlar her gün aynı saatlerde ve yemek öncesi kullanılmalıdır. İlaçları kullananlar alkol almamalıdır. Bu ağır şeker düşmesine ve yüzde kızarıklığa neden olabilir. İlaçların vücuttaki etkisi ise;
" } ] }