{ "title": "Diyabet Çeşitleri", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/diyabet-cesitleri.gif", "date": "19.01.2024 03:44:32", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Diyabet çeşitleri, Diyabet yani şeker hastalığı son yıllarda sıkça karşılaşılan bir hastalıktır. Şeker normalde her vücutta bulunmaktadır. Bazı vücutlarda birtakım faktörlere bağlı olarak düşük ya da yüksek seviyelerde seyredebilir.

Vücutta devamlı belli oranlarda şeker kanda bulunmaktadır. Pankreas tarafından salgılanan insülin hormonu kan dolaşımındaki şekeri hücrelere taşımakla yükümlüdür. Pankreasın salgıladığı insülin yetersiz üretildiğinde ya da vücut tarafından gerektiği gibi kullanılamadığında diyabet hastalığı oluşum gösterir.

Diyabet Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Diyabet Çeşitleri Nelerdir?

Diyabet hastalığı Tip1 ve Tip2 olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Tip1 Diyabet: Tip1 diyabetin her yaş grubunda görülme olasılığı vardır. Ancak çocuklarda daha çok açığa çıkan bir diyabet türüdür. Ülkemizde ortalama olarak 4-5 milyon kişinin diyabet hastası olduğu düşünülmektedir. 4-5 milyonluk diyabet hastalarının %10'u tip1 diyabet hastasıdır.

Tip1 Diyabet Nedenleri: Vücutta nedeni henüz saptanamayan bir sebepten dolayı bağışıklık sistemi aktifleşerek insülin salgılayan pankreasın tahriş olmasına neden olur. Bu tahriş %75-80'lere kadar ulaştığında bazı yakınmalar ortaya çıkar. Anne, baba, abla, kardeş gibi yakın akrabalarda tip1 diyabet olan kişiler risk altındaki kişilerdir.

Tip2 Diyabet: Daha çok 40 yaşını geçmiş kişilerde ortaya çıkan bir diyabet türüdür. Pankreasın ürettiği insülini vücut gerektiği gibi kullanamaz ve bu tip diyabet ortaya çıkar. Tip2 diyabet için risk altında olan kişiler, dengesiz beslenenler, şişmanlar, stres altında olanlar ve aile içinde Tip2 diyabet hastalığı olanlardır.

Gebelik Diyabeti: Bazı kadınlarda gebe kalmadan önce mevcut olabilirken, bazı kadınlarda gebelik döneminde açığa çıkan ve gebelikten sonra ortadan kaybolan bir hastalıktır. Gebelik döneminden önce diyabet sorunu olan gebelerin, gebelik döneminde bu durumu kontrol altına alması güçleşebilir.

Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Çoğu gebe gebelik döneminde diyabet belirtilerini fark etmeyebilir. Gebelik diyabeti rutin kontrollerde yapılan tetkikler ile ortaya çıkabilir.
Gizli Şeker: Gizli şeker diyabet öncesi olarak tanımlanmaktadır. Diyabet öncesi bu dönemdeki hastalar gizli şeker hastası olarak nitelendirilir. Gizli şekerin diyabete dönüşmemesi için hastanın kilo kontrolü sağlaması, düzenli ve dengeli beslenmesi ve egzersiz yapması önemlidir. Gizli şeker hastası olan kişiler yaşam tarzlarında bazı değişiklikler yaparak diyabet hastalığının oluşmasını önleyebilir ya da bu süreci uzatabilirler. Yapılan araştırmalara göre gizli şeker hastalarının çoğunda 10-15 yıl sonra Tip2 diyabet hastalığı ortaya çıkabiliyor.

Gizli Şeker Belirtileri Nelerdir?
Diyabet hastalıklarında erken tanının oldukça önemli rol oynar. Özellikle yakın akrabalarda diyabet hastalığı varsa daha tedbirli olmakta fayda vardır. Bu nedenle belli aralıklar ile kan şekeri ölçülmelidir. Kan şekerinin ölçülmesi diyabet hastalığında erken tanı için önemlidir. Diyabette erken tanı ile insülin kullanmaya gerek kalmayarak hastalık ilaç ile kontrol altına alınabilir.
" } ] }