{ "title": "Diyabet Belirtileri", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/diyabet-belirtileri.gif", "date": "19.01.2024 14:15:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Diyabet belirtileri, kanda yüksek şeker değerlerine sebep olan diyabet yaşam boyu sürecek kronik bir hastalıktır. Vücuttaki kan şekerinin dengelenmesi için pankreasta üretilen insülin hormonu şeker hastalarında yetersiz üretilmekte, hiç üretilmemekte ya da vücutta insülin direnci meydana gelmektedir. Bu durumda besinlerdeki şekerin, karaciğerde depolanan şekerin enerjiye dönüşmesini sağlayan mekanizma sekteye uğramaktadır. Vücutta şeker dengeleri bozulduğunda, bazı belirtiler hissedilmeye başlar. Hastalık belirtileriyle birlikte çok sayıda sendrom meydana gelmektedir.

Diyabet belirtileri nelerdir?
Her gün öğünlerde yenilen besinler sindirim sonrasında glikoz şekerine dönüşmektedir. Bugün içinde kanda belirli miktarda tutularak harcanır. Kanda şekerin belirli oranda tutulması, çeşitli organlardan salgılanan hormonlarla olur. Bu hormonlar tiroit, hipofiz, böbrek üstü bezi ve pankreastan salgılanır. Pankreastan salgılanan insülindeki bozukluk, kandaki şekerin kullanımını engeller ve kanda şeker seviyesi yükselmeye başlar. Hastalar yemek yese de beslenemez hale gelir. Kandaki şekeri düşüren hormonlar bir arada çalıştıkça, vücut kendini sağlıklı hisseder. Özellikle yaşla birlikte organlarında yaşlanması, çalışmalarını bozar. Genç yaşlarında düzenli beslenmeyenler, abur cubur yiyeceklere meraklı olanlar pankreaslarının daha fazla yorulmasına neden olurlar. Bu yüzden genellikle orta yaştaki kişiler diyabet hastası olur. Açlık kan şekeri normal olarak 80-120 mg/dl değerleri arasında olur. Tok olunduğunda bu seviye 170 mg/dl düzeyine kadar çıkar. Ancak vücutta sistem düzgün çalıştığında, bu oran kısa sürede düşürülür. Kandaki şeker oranı uzun süre 140 mg/dl üzerinde olursa, şekerin fazlalığı böbreklerle idrar yoluyla dışarıya atılır. Bu idrarda şeker çıkmasına neden olur. Sağlıklı bir kişide idrarda şeker olmaması gerekir.

Sık idrara çıkma (Poliüri): Hastalarda bu belirti devamlı olarak vardır. Buna kan şekerinin yükselmesi sırasında böbreklerin emme işlevini yerine getirememesinden ve sürekli fazla olan şekeri atmak için uğraşması neden olur. Genellikle kandaki şeker oranı 180 mg/dl seviyesine geldiğinde, idrarla şeker atılmaya başlanır. Uzun yıllar diyabetin etkisinde olan kişilerde, bu değer fazla yükselmeden idrarda şeker çıkmayabilir. İdrarda şekerin atılımı sırasında, vücuttaki sıvıda atılır. Bu yüzden meydana gelen sıvı kaybıyla aşırı susama (Polidipsi) hissi meydana gelir. Bu etkiyle hastalar ağız kuruluğu yaşar.

Bulanık görme: bu belirti susuzluk çekilmesi sırsında gözde olan glikoz ve su seviyesindeki değişimle meydana gelir. Hücreler glikozu yeteri kadar alamadıklarından, hastada halsizlik ve bitkinlik meydana gelir. Vücut bu eksiği yerine koyabilmek için, vücuttaki yağları yakmaya başlar. Bununla beraber hastada kilo kaybı meydana gelir. Aynı zamanda aşırı acıkma hissi oluşur. Yağ hücrelerinde bozulma ve ketonların oluşumu gerçekleşir. Ketonlar idrarla birlikte atılmaya başlar. Kan şekerinde yükselme devam ettiğinde, ciltte enfeksiyonlar görülmeye başlar. Şekerin yükselmesi bakterilerin üreyebilmesi için, uygun ortamı hazırlar. Şeker yüksekliği sinirlerde hasara neden olduğundan, geceleri ayak ağrıları ile kramplar oluşur.
" } ] }