{ "title": "Çocuklarda Şeker Hastalığı", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/cocuklarda-seker-hastaligi(1).gif", "date": "21.01.2024 11:01:57", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Çocuklarda şeker hastalığı, her yaştaki çocuklarda etkili olabilir. Çocukluk döneminde en fazla görülen kronik hastalıklardan biridir. Ancak çocuklarda tanı geç yaşlarda konulmaktadır. Kandaki şeker seviyesi yaşamı tehdit edecek boyuta geldiğinde, diyabet olduğu anlaşılmaktadır. Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastası çocukların erken dönemde teşhis edilmesi, olası komplikasyonların önlenmesine yardımcı olmaktadır. Ancak şeker hastalığının büyüklere mahsus olduğu düşünüldüğünden, çocuklarda teşhis edilmesi gecikmektedir. Ancak alınacak önlemler sayesinde, çocuklar sağlıklı bir yaşam sürebilir. Çocuklarda görülen şeker hastalığı hem kendilerine hem de ailelerine olumsuz etkiler yapmaktadır. Ancak iyi bir eğitimle çocukların normal yaşantılarını sürmeleri, yaşıtlarıyla vakit geçirmeleri, eğitim hayatlarına devam etmeleri sağlanabilir. Bu hastalıktan en az zararla çıkabilirler. Diyabetle yaşamak zorunda olan çocuklar, bu sıkıntılardan psikolojik destek, ailenin duyarlı olması ve öğretmenlerinin desteğiyle kurtulabilirler.

Çocuklarda şeker hastalığı neden görülür?

Bu hastalık genellikle 40 yaş üstü kişilerde etkili olsa da günümüzde daha çok şişman ve hareketsiz çocuklarda etkili olmaya başlamıştır. Çocuklarda Tip 2 diyabet görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bu artışın sebebi genellikle beslenme alışkanlıklarındaki değişime bağlanmaktadır. Yüksek yağ içeriğine sahip gıdaların tüketilmesi, lifli besinlerin tüketiminin azalması, ev yemeklerinden çok hazır yiyeceklerin tüketilmesi gibi etkenler diyabetin çocukları etkilemesinde etkilidir. Şeker hastalığı tanısı konulan çocukların %85 oranı kiloludur. Kilolu olan çocukların şeker hastalığı riski altında olduğu kabul edilmektedir. Şişmanlık dışında çocuklarda şeker hastalığı görülmesinin nedenleri ise;
Çocuklarda şeker hastalığı tedavisi nasıl olur?

Çocuklarda Tip 2 diyabet gelişimi yavaş bir seyir izler. Genellikle ergenlik çağına geldiklerinde ortaya çıkmaya başlar. Bu yaşlarda insülin duyarlılığının azalması bunda etkili olabilir. Bu yaşlardaki çocukların vücutlarında %30 oranında değişim olmaktadır. Tip 2 diyabet, Tip 1 diyabete göre çocuklarda benzer bulgular gösterse de bu daha hafif seyreder. Büyüklerde görünen belirtilerin hepsi çocuklarda görülmeyebilir. Bu yüzden çocuklarda şeker hastalığı daha fazla zarara neden olmaktadır. Tanı konulduğu zaman, çocuklarda şeker hastalığına bağlı hasarlar oluşmaya başlamış olur. Yani kalpte zararlar, kan yağlarının artışı ve yüksek tansiyon gibi etkiler çocukları da etkilemeye başlar. Çocuklarda da diyabet tedavisi yetişkinler gibi yaşam boyu olsa da bazı zorluklar içerir. Çünkü çocuklar henüz büyüme aşamasındadır. Çocuklarda henüz yemek yeme bilinci daha farklı şekildedir. Hastalığın bilincine varmaları oldukça güç olur. Tedavide çocuğun çevresindeki kişilerin desteği oldukça önemlidir. Hem tedavi açısından hem de bunun takibi açısından, evde, okulda ve arkadaşlarının ortamında şeker hastası çocuklara destek olmak gerekir.

Çocuklarda diyabet tedavisi sırasında yaşanan zorluklar
Tip 1 diyabet hastası çocuklar gün içinde üçten fazla insülin alımı yaparken, Tip 2 diyabet hastası olanlar ilaçları ve insülini bir arada kullanmak zorunda kalabilirler. Araştırmalar Tip 2 diyabet hastası çocukların insülini yetişkin hastalardan daha fazla kullandığını belirlemiştir. Bunların yanında diyet ve egzersiz uygulamaları da kan şekerini düzenlemekte oldukça faydalı olur. Egzersiz yapılması kan şekerini düşürür, insülin duyarlılığını arttırır ve kas kitlesini yükseltir. Bu sayede çocuklarda kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon riski azalır.
" } ] }