{ "title": "Bebeklerde Şeker Hastalığı", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/bebeklerde-seker-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 14:02:08", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Bebeklerde şeker hastalığı, günümüzde çok sık karşılaşılmayan bir durum olsa bile hem ülkemizde hem de diğer dünya ülkelerinde meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Şeker hastalığı, genellikle yetişkinlerde görülmesi alışılmış bir hastalıktır. Bu nedenle bebeklerde şeker hastalığı denilince birçok insan şaşırır. Bebeklerde şeker hastalığı erkenden müdahale edilme imkânı olduğu için son derece mükemmel bir şekilde tedavi edilerek neredeyse ortadan kaldırılacak derecelere ulaşılabilir. Fakat bunun için zamanda gerekli olan tedavilerin yapılması gerekmektedir. Şeker hastalığı hem yetişkinlerde hem de bebeklerde meydana gelen bir metabolizma hastalığıdır. Yetişkinlerde olduğu kadar olmasa bile bebeklerde de karşılaşılan bu durum genellikle anne ve babanın tedirgin olmasına neden olmaktadır. Fakat anne babanın tutumları ve dikkatleri, tedavi aşamasında bebeğin bu hastalığı yenebilmesinde çok önemli rol oynar. Bebeklerde şeker hastalığının görülme oranı ülkemizde çok sık olmasa bile son yıllarda gittikçe daha da artış göstermektedir. Bebeklerde şeker hastalığının çok farklı nedenleri bulunmaktadır. Fakat bilinmelidir ki günümüzde elde edilmiş olan tıbbi verilere göre bebeklerde şeker hastalığının iki farklı türü vardır. Bunlardan birincisi tip 1 diyabet, ikincisi ise tip 2 diyabettir. Bebekler ise genellikle tip 1 diyabet hastalığından etkilenmektedir. Bu durum insanlarda yetişkinlik dönemine kadar hemen hemen herkeste aynıdır. Bu diyabet türünün görüldüğü bebeklerde vücut, insülin üretmediği için pankreasta bulunan insülin hücreleri de zarar görür. Bu nedenle bebek için çok iyi bir takip ve tedavi gerekir.

Bebeklerde şeker hastalığı ne gibi belirtilere neden olur?
Bebeklerde şeker hastalığı tanısı nasıl konulur?

Bebeklerde şeker hastalığının tanısının konulabilmesi için kesinlikle bebek üzerinde bazı testlerin yapılması gerekmektedir. Bebek üzerinde yapılacak olan testler arasında özellikle açlık kan şekeri ölçümü yani AKŞ ölçümü çok önemli yer tutmaktadır. Bu ölçüm sonuçlarına göre Açlık kan şekeri 100 ile 125 mg arasında olması bebeklerde gizli şeker olduğuna işarettir. Bu ölçüm sonrasında şeker oranının 126 ve daha üzerinde bir rakam çıkması durumunda şeker hastalığının varlığı net olarak belli olmaktadır.

Bebeklerde şeker hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tedavisi bebeklerde de yetişkinler kadar uzun sürelidir. Tedavi aşamasında ilk olarak bebeğe bir beslenme uzmanı müdahale etmelidir. Bu şekilde bebeğinize uygun bir beslenme programı hazırlanır. Bu beslenme programı, bebeğinizin kan şekerinin dengede tutulması açısından önemli bir yer tutar. Bebeklerde şeker hastalığı için bu gibi tedavi nitelikli durumlar çok iyi sonuçlara neden olacaktır. Bunun yanı sıra bebeğe yaşamı boyunca düzenli biçimlerde ve programlı olarak egzersizler yaptırılmalıdır.
" } ] }