{ "title": "Açlık Tokluk Kan Şekeri", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/aclik-tokluk-kan-sekeri.gif", "date": "21.01.2024 01:54:31", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Açlık tokluk kan şekeri, Vücutta midenin arkasında pankreas olarak tanımlanan bir bez bulunmakta ve bu bez kan şekerini düzenleyici hormonlar üretmektedir. Bu hormonlardan biri olan insülinin üretilmemesi ya da üretilse de vücut tarafından kullanılmaması nedeni ile vücudun enerjisini karşılamakla yükümlü olan şeker hücrelere ulaşamaz. Hücrelere ulaşamayan şeker kanda toplanarak, olması gereken miktardan daha fazla birikir. Bu durum vücudun yapısını bozarak hücrelere zarar verir. Kanda biriken fazla şeker vücut için bir nevi zehir etkisi yaratır. Bu durumda ortaya diyabet hastalığı çıkar.

Diyabet Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Şeker hastalığına maruz kalan kişilerin çoğunda Tip2 diyabet olarak adlandıran hastalık görülür. Şeker hastalığı için risk altında olan kişiler;
Açlık ve Tokluk Kan Şekeri Nedir?

Açlık kan şekeri 8 saat boyunca hiçbir şey yemeden ölçülen değerlerdir. Açlık kan şekeri ölçümlere göre 90'dan fazla çıkmışsa sonuç gizli şeker olarak tanımlanır. Açlık kan şekeri ölçümünde normal kabul edilebilmesi için değerlerin 90'ın altında olması gerekir. Değerler 90-126 arasında çıkmışsa diyabet hastalığı söz konusudur.

Tokluk kan şekeri ise 75 gram karbonhidrat içeren glikoz yüklemesinden sonra ölçülen değerlerdir. Glikoz yüklemesi, hasta kahvaltı yaptıktan birkaç saat sonra metabolizmasında ne tür değişiklikle var izlenerek, 75 gram şekerli su içirilir ve 30 dakika sonra kan şekeri ölçümü yapılır. Ölçümlerde değer 200'ü aşkın çıkmışsa hastaya diyabet teşhisi konulur.
" } ] }