{ "title": "Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalı", "image": "https://www.sekerhastaligi.gen.tr/images/aclik-kan-sekeri-kac-olmali.gif", "date": "20.01.2024 16:50:28", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Açlık kan şekeri kaç olmalıdır? Şeker hastalığı günümüzde artarak seyreden ciddi bir hastalıktır. Birçok kişide oluşum göstermesine rağmen günümüzde henüz nedeni tam olarak kesinleşmemiş ya da önemsenmeyen bir hastalık olmuştur. Şeker hastalığının kesinlik kazanması için açlık ve tokluk kan şekeri değerleri ayrı ayrı ölçülür ve sonuçlara göre teşhis konulur.

Açlık Kan Şekeri ölçümü Neden Yapılır?

Açlık kan şekeri ölçümü, sağlıklı değerlerde olunup olunmadığını tespit etmek, gizli şeker, kan şekeri düşüklüğü ya da diyabet hastalığının taraması için yapılan testtir.

Şayet kan şekeri ile alakalı şikâyetler yaşanıyorsa, diyabet hastalığı söz konusu ise gün içinde birkaç defa kan şekeri ölçümleri yapılarak oranlar izlenmelidir.

Açlık kan şekeri değerleri, en az 8 saatlik bir açlığın arkasından yapılan ölçümlerle elde edilen sonuçlar açlık kan şekeri değerleridir. Yapılan ölçümler şeker hastalığı tetkikleri için kullanılır. Açlık kan şekeri değerlerinin doğru alınabilmesi için sabah kahvaltıdan önce ölçüm yapılması gerekir. Yapılan ölçüm sonuçları 70-100 mg arasında çıkmışsa kan şekeri değerleri normal olarak kabul edilir. Bu değerlerin üzerine çok az çıkmışsa sonuç önemsenecek kadar ciddiye alınmaz. Ancak değerler çok yüksek çıkmışsa diyabet hastalığı şüphesi vardır. Kan şekeri 170'in üzerinde çıkan kişilere diyabet teşhisi koyabilmek için aradan birkaç gün geçtikten sonra değerler tekrar ölçülmeli ve bu değerlere göre teşhis konulmalıdır.

Şeker hastalığı teşhis edildikten sonra tedavinin amacı, hastada oluşan şikâyetleri azaltmak ve hastayı oluşabilecek komplikasyonlara karşı korumaktır. Kan şekerinin normal değerlerde olmaması diyabet ile farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Şeker hastalığı ilerlediği zaman, böbreklere, göze, kalp ve damarlara ciddi anlamda zarar verebilir.

Kan Şekerinin Yükselmesine Neden Olabilecek Hastalıklar Nelerdir?
Kan Şekerinin Düşük Olmasına Neden Olabilecek Hastalıklar Nelerdir?
" } ] }